''Българският 50 Cent'' засега печели битката за левчето: НС прие идеята на Делян Добрев за компенсация на горивата

Ружа Райчева 22 декември 2022 в 11:56 4353 0

Делян Добрев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Делян Добрев в пленарната зала

Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ за създаването на нов механизъм за компенсация на разходите на потребители на моторни горива на първо четене и така депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев засега печели дългата си битка "за левчето". 

ГЕРБ предлагат да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка. Ако законопроектът бъде приет и на второ четене, следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95; дизелово гориво; втечнен нефтен газ (LPG); природен газ.

От 214 гласували народни представители днес, "за" бяха 166, "против" - 6, а 42 се въздържаха. Въпреки че от "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" и "Български възход" отправиха множество критики към законопроекта, парламентарните им групи го подкрепиха. Само от БСП и "Възраждане" се въздържаха. Независимият депутат Явор Божанков също гласува "за".

Малко след започването на войната в Украйна на 24 февруари Делян Добрев обяви, че ПП "цакат българските потребители" с един лев при всяко зареждане на гориво. Оттогава досега той упорито поддържа тази теза. Темата беше един от основните аргументи на ГЕРБ по време на предизборната кампания преди последните предсрочни парламентарни избори. 

Кой е българският 50 Cent: НС създаде временна комисия за разследване на "Лукойл" със скандал

Идеята на ГЕРБ e средствата за компенсациите да се събират от нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България. ГЕРБ предлагат да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка. 

В момента рафинерията "Лукойл Нефтохим" преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на "Уралс" значително поевтиня спрямо "Брент". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел.

Основният вносител на законопроекта Делян Добрев заяви, че е необходимо да се вземат мерки, за да може евтиният руски петрол да се превърне в евтино гориво за българските потребители. По думите му приходите от тази вноска биха се ползвали от всички потребители, включително стопанските.

Дойде часът на истината за прословутото левче

Бившият председател на парламентарната енергийна комисия Радослав Рибарски от ПП обяви, че е "дошъл часът на истината за прословутото левче". По думите му много хора са си създали фалшиви надежди, но причината да не се случи тази законодателна промяна няма да е ПП, защото парламентарната им група ще гласува "за".

Той обясни, че законопроектът няма да действа, както обещават от ГЕРБ, защото механизмът за компенсация се базира на несъпоставими величини между суров нефт и количество горива - едното е в килограми, а другото в литри. 

"Но най-важното: при самото обсъждане в комисия беше изтъкнато, че изкуственото завишаване на стойността на суровината реално ще доведе до увеличаване на крайната цена за потребители. Явно ще слушаме за левчето и на второ четене, но според нас това няма да се случи. Ще загубим парламентарно време и ще слушаме поредната евтина политическа пропаганда", каза Радослав Рибарски. 

Искрен Митев (ПП) благодари на Рибарски, че е "разказал приказката за българското левче". Според него от ГЕРБ много добре знаят, че законопроектът няма да сработи. 

"Чувахме обвинения, че има фирми, свързани с предишното управление, които взимат това левче и по някакъв начин ощетяват българските граждани. Всички знаем, че това е начин ГЕРБ да се хванат за една болезнена тема. В това си усилие те дори не подкрепиха мярката за 25 стотинки компенсация на литър", каза той. 

Драгомир Стойнев от БСП каза, че левицата няма да подкрепи законопроекта. Той посочи, че от Министерството на енергетиката остро са разкритикували проекта на ГЕРБ, защото в него има три абзаца, които нарушават принципите за равнопоставеност и еднакво третиране при конкуренция. "Този законопроект, въпреки гнева на вашия лидер Бойко Борисов, няма как да бъде приет, защото просто противоречи на европейското законодателство", обобщи Стойнев. 

"През 2009 г. навърших пълнолетие. Помня, че Борисов играеше карти с шефа на "Лукойл". Още тогава министър на енергетиката беше Делян Добрев. Как така чак сега се усети, че има нещо, което не е наред?", попита независимият депутат Явор Божанков. 

Искрен Митев благодари на Божанков, че е напомнил на залата за отношенията между бившите управляващи и "Лукойл". "Искам да ви попитам какъв е мотивът на бившия енергиен министър да предложи закон, който не работи? Не е ли длъжен да оправдае думите и внушенията си?", попита Митев.

Божанков лаконично отговори, че Делян Добрев очевидно имал гузна съвест, защото се помни как е "било през миналите години". Мартин Димитров взе думата и каза, че от "Демократична България" (ДБ) ще подкрепят законопроекта, за да няма спекулации. Георги Самандов от "Български възход" също заяви, че групата им ще подкрепи законопроекта, но че са нужни много промени между двете четения.

Димо Дренчев от "Възраждане" взе думата, за да заяви, че е имало и "един президент, който не е играл карти, а е играл баскетбол" с шефа на "Лукойл". Венко Сабрутев (ПП) се обърна към групата на "Възраждане" и им каза, че те не са внесли нито един законопроект за компенсация на високите цени на горивата, "защото няма да им разреши Митрофанова".

Рамадан Аталай заяви, че ДПС няма как да не подкрепят закон за разходите на моторни горива. По думите му в законопроекта има загриженост за подпомагане на хората. 

Стоян Таслаков завърши дебата, като каза, че от "Възраждане" биха искали горивата за потребителите да бъдат безплатни, но че това няма как да стане. "За момента ще се въздържим, но подкрепяме идеята. За да не кажете, че има коалиция "Лукойл", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков