Отстъпката от 25 ст. за горивата остава и през 2023 г.

OFFNews 22 декември 2022 в 10:05 1899 0

Никола Стоянов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Никола Стоянов

Мярката за купуване на литър гориво с 25 стотинки отстъпка за всички физически лица ще продължи да действа и следващата година. Това обяви сутрин служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред бТВ. 

Въпреки че я определи като "лобистка", министърът каза, че мярката трябва да остане. "Само за няколко дни, след като беше въведена, горивата поскъпнаха с около 30 стотинки", добави Стоянов.

"Работим в бъдеще тази мярка да е насочена към най-уязвимите групи – хората с по-ниски доходи, и към мерки за компенсации за обществен транспорт, но те още не са изработени", уточни министърът. Той добави, че мярката няма да се финансира вече от държавния бюджет, а от внесените от "Лукойл" данъци. Внесени са 90 млн. лева авансов данък. 

Министърът не очаква отстъпката да продължи през цялата 2023 г., защото "няма социален ефект". Мярката се продължава сега заради техническата невъзможност да започнат другите мерки. 

Работи се по мерки, които да се финансират от изземването на свръхпечалбите от "Лукойл". Стоянов не посочи и срок, в който да бъде определено как ще действа новата мярка заради общественото обсъждане, което трябва да се направи. От думите му стана ясно, че част от мерките ще са свързани с обществения транспорт - намалени билети за БДЖ, междуселищни автобусни превози. Ще има допълнителни намаления за карти - преференциални цени. 

Мерките ще са през цялата 2023 г. 

Стоянов посочи, че групата мерки ще е насочена към хората с по-ниски доходи - до 1000 лева. Това ще се определя според данъчните декларации на хората. Хората ще трябва да заявят дали искат да се възползват от мярката, като най-вероятно общинските администрациите ще издават документите. 

Той не каза категорично какви данъци ще бъдат внесени от "Лукойл". "България вече получи 90 млн. лева. Те са авансови, но вече са внесени. Това е повече, отколкото сме получавали от "Лукойл" за последните 20 години", повтори министърът. 

Според него "Лукойл" си изпълняват обещанието и очаква през следващата година да влязат в бюджета повече от 700 млн. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови