ГЕРБ иска компенсации за цените на горивата за сметка на ''Лукойл''

Ако не се въведе подобен механизъм, от договорената от Асен Василев дерогация ще печелят само частните търговци, предупреждават те

Ружа Райчева 11 ноември 2022 в 12:39 1981 1

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на "Дондуков" 2

ГЕРБ предлага нов механизъм за компенсация на разходите на потребители на моторни горива. Средствата ще се събират от "Лукойл Нефтохим Бургас" и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България, става ясно от справка в деловодството на парламента.

Вносителите аргументират проекта си с нуждата от устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива и посочват, че тези високи цени са един от основните двигатели на инфлацията в страната.

Предложението е да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка. Приходите от тази вноска ще се използват за компенсация на всички потребители, включително и стопанските.

В момента рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на "Уралс" значително поевтиня спрямо нефт тип "Брент". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел.

Сравнителна графика между цените на "Брент" и "Уралс" в законопроекта на ГЕРБ 

Петролът, който се преработва в България, е на цена сходна с тази през лятото и есента на 2021 г., докато цените на горивата обаче са драстично по-високи.

ГЕРБ посочва, че докато беше вицепремиер, Асен Василев лобира в ЕК България да получи дерогация, което позволи на "Лукойл" и свързаните с нея компании да продължат да купуват "Уралс". Допълва се, че дружеството е формирало свръхпечалби в размер над 3,5 млрд. лв. на година и нула ползи за българските потребители, тъй като вместо цените в България да последват цената на уралския нефт, те драстично се повишиха.

"Необходимо е да се вземат мерки, за да може евтиният руски петрол да се превърне в евтини горива за потребителите. В противен случай договорената от Асен Василев дерогация ще бъде в полза на частните търговски субекти", пишат вносителите в мотивите на законопроекта. 

Ако законопроектът бъде приет, следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани:

1. Бензин А95
2. Дизелово гориво
3. Втечнен нефтен газ (LPG)
4. Природен газ

Документът е под формата на законопроект под името Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

11.11 2022 в 12:55

Същите, които позволиха десетилетие Лукойл да не плаща данъци. Фалш до дупка само и само да не ги свързват с майка им Русия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!