Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България ще поиска първите 2,5 млрд. лв. по плана за възстановяване от ЕК в края на юни

Правителството обявява противоинфлационните мерки следващата седмица

Йорданка Веселинова 10 май 2022 в 15:11 3125 1

Снимка Архив

България ще поиска първите над 2,5 млрд. лв.  по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕК в края на юни, заяви вицепремиерът Асен Василев по време на изслушването му в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му до 30 юни страната ще е изпълнила част от реформите и това ще е достатъчно, за да получим първия транш от сумата.

Асен Василев заяви, че през второто полугодие ще бъдат открити и оперативните програми и фирмите ще могат да получат плащанията си.

Министерски съвет предлага арбитражът да се премести от Министерството на финансите в Министерството на правосъдието. Тази промяна е заложена в ЗИД на ГПК, който вече е внесен в деловодството на Народното събрание.

Имаме доста загубени дела в арбитража, заяви Василев. Той допълни, че заради тях страната губи средно по около 50 млн. лв. 

Вицепремиерът съобщи, че се предвижда групата от МФ да се премести изцяло в МП. Според него това да няма да доведе до увеличение на разходите на ведомството на Надежда Йорданова.

Асен Василев коментира и вчерашния експертен съвет във финансовото министерство, на който бяха обсъждани противоинфлационните мерки. По думите му все още няма окончателно решение. Управляващите планират втори коалиционен съвет тази седмица, а в началото на следващата ще бъдат обявени и мерките. В тях има компенсации за поскъпването на енергоизточниците, както и средства за най-засегнатите от инфлацията. Цената на пакета ще между 1,5 -2 млрд. лв. Повечето от мерките ще действат до края на годината.

Василев коментира и планираната за лятото актуализация на бюджета. Той заяви, че се очаква тогава да бъдат пренасочени средства към Министерството на отбраната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!