Атака "забранява" знамето на ЕС да се вее до трибагреника

Мая Младенова 28 октомври 2014 в 10:14 6548 24

Волен Сидеров
Волен Сидеров

Законови промени, които да забранят до българския национален флаг да се поставя знамето на Европейския съюз, е внесла парламентарната група на "Атака" в първия работен ден на новото 43-то Народно събрание.

Проектоизмененията в Закона за държавния печат и националното знаме предвиждат българският трикольор да може да бъде поставян до чужди знамена само в случаи на посещения на високопоставени чужди държавни лица. Мотивът на вносителите националисти е, че напоследък знамето ни често става обект на поругаване и е захвърляно дори в кофи за смет.

Макар никъде в текстовете да не се споменава Европейският съюз, от тях става ясно, че за вносителите европейският флаг не може да стои редом до националния в институциите и пред техните сгради. В мотивите авторите пишат, че:

... към днешна дата националното ни знаме седи редом до знамена на съюзи, които не се водят никъде като официални.

"Атака" отдавна поддържа антиевропейски курс, който отчетливо се обърна в проруски по времето на кабинета "Орешарски". Партията агресивно агитира за излизане на страната от ЕС и включване в Евразийския съюз.

При откриването на 43-тото Народно събрание групата на "Атака" демонстративно седна на местата си по време на европейския химн, а лидерът Волен Сидеров призова квесторите да изнесат от пленарната зала "незаконните символи" имайки предвид знамето на Европа.

Медии

В друг текст за изменения в Закона за радиото и телевизията „Атака“ предлага да се задължат националната телевизия и радио да излъчват директно заседанията на Народното събрание, парламентарните комисии, Министерския съвет и важните визити на чужди държавни глави. Условията за предоставяне на това програмно време ще бъдат посочени в договори с двете обществени медии. Според вносителите така ще се повиши прозрачността в управлението.

В друг текст "Атака" предлага да се забрани по националните медии да има предавания на различен от българския език. Такива в момента са новините на турски на БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!