Анна Славова : БСП настоява за безплатни лекарства на децата до 14 г.

OFFNews 20 ноември 2019 в 10:43 1884 0

Приоритетите на БСП в здравеопазването, както са записани във "Визия за България", и които разглеждаме в нашия бюджет за 2020г., са в три основни аспекта. Най-важното е болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

Това е в основата на всички проблеми, които има сферата на здравеопазването. Оттук е проблемът и със заплатите на медицинските специалисти, и с остойностяването на клиничните пътеки. Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества". Това заяви по БСТВ народният представител от "БСП за България" Анна Славова.

Тя разказа и за другите два основни приоритета на левицата в здравеопазването. "От БСП настояваме за безплатни лекарства за всички деца до 14 годишна възраст. Ние сме в дълг към нашите деца", обясни Славова. Тя изтъкна и другото искане на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, като подчерта, че страната ни е на едно от първите места по доплащане на лечение в европейски мащаб.

Анна Славова коментира и проблемите на сегашната детска болница , която е единствената в страната. "Тази болница не разполага с отделение по образна диагностика.Там няма нито скенер, нито ядрено-магнитен резонанс. Това означава, че много деца биват пренасяни в студ и сняг по улиците в колички до съседната болница, за да им бъде направено определено изследване. Това е немислимо в 21-ви век", каза народният представител.
Относно изграждането на новата детска болница в стара сграда, Славова отбеляза, че са отпуснати 100 милиона за възстановяване на сградата, за да стане детска болница и отделно Здравното министерство кандидатства пред ЕС за още 100 млн. Тя обясни, че по разчети една нова детска болница може да излезе около 50 млн. лв. 

Отправих запитване към Министерство на здравеопазването да се предостави доклада за състоянието на тази сграда, тъй като имам информация, че има множество проблеми в конструкцията й, и е почти невъзможно дострояването й. Въпросът ми към здравния министър е защо вместо да се изгради напълно нова болница за много по-малко средства, той продължава да настоява детската болница да бъде в стара сграда, на която първата й копка е направена през 1976г.", попита Анна Славова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови