АФИС: БСП поведе на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент

OFFNews 23 януари 2019 в 12:39 7578 2

Интригата за първото място на изборите за Европейски парламент се изостря. БСП вече изпреварва ГЕРБ, макар и в рамките на статистическата грешка - показват данни от национално представително проучване на агенция АФИС, проведено от 14 до 19 януари чрез интервюто с 1010 пълнолетни български граждани. 24.2% биха гласували за БСП, ако изборите са днес, 23% биха предпочели ГЕРБ.

Според социолозите на този етап изглежда слабо вероятно нов играч да се намеси в спора за призовото място.

Ето каква би била подкрепата за останалите формации.

Едва 35% от имащите право на глас биха гласували на изборите за Европейски парламент. Те са основно привърженици на БСП, ГЕРБ и ДПС.

Шансовете на останалите за излъчване на евродепутат за твърде условни и пренебрежимо малки, установяват от АФИС. Само коалиция "Обединени патриоти" има потенциалната възможност да се сдобие с повече от един мандат, прогнозират те. Тъкмо тази сутрин обаче възможността за запазване на коалицията се разпадна. Партията на Валери Симеонов НФСБ официално обяви, че прекратява преговорите с ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов за общо явяване на изборите за Европейски парламент.

При цялата условност на изчислението 17-те мандата за България биха се разпределили по следния начин:

Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. Ако има коалиция "Обединени патриоти" и тя премине бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Въпреки очакваната ниска избирателна активност, в България, за разлика от другите държави членки на ЕС, доверието към общоевропейските институции превишава недоверието. От данните, представени на диаграмата личи, че ситуацията в ЕС се оценява негативно, макар и не чак толкова, колкото е оценено положението у нас.

На въпроса защо, на фона на тази оценка, избирателната активност не пада още по-ниско, както е в повечето страни от ЕС, от АФИС обясняват, че у нас българинът не е настроен да избира, а да наказва и протестира. Тоест хората гласуват не само "за", а и "против" и в някои случаи втората група е по-многобройната. Затова в края на 2018 г. БСП напусна традиционното си ядро и започна да добавя периферия за сметка на противници на статуквото, която я припознават като инструмент за протест, пишат от АФИС.

Втората причина е, че българите са загубили доверие в собствената си държава и в съзнанието им ЕС е нещо като убежище, накъдето могат да се упътят. По тази причина у нас е нетипично високо одобрението на идеята за общоевропейска прокуратура - 71% от пълнолетните българи са убедени, че политическата система у нас работи за богатите и равенството пред закона съществува само на хартия. Това е и причината във всяко второ българско домакинство най-малко един човек е един напуснал страната или възнамерява да го стори.

В представата на мнозина Европа е спасителен бряг, затова и избирателната активност у нас през май ще бъде по-висока в сравнение с почти всички други страни от ЕС, но по-ниска в сравнение с онази активност, която обикновено измерваме по време на национални и местни избори, прогнозират социолозите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови