АБВ: Наши кметове и на опозицията са наказани при раздаването на пари

Нели Чолашка 07 февруари 2014 в 14:20 3235 9

Росица Янакиева, кмет на Перник.

Решението на Министерския съвет как да бъдат разпределени парите по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" - около 500 млн. лв., е взето на "Позитано" 20 и в централата на БСП и е на принципа "наши и ваши" общини.

Това обявиха днес от движение АБВ. Кметовете, които се присъединиха към движението на Георги Първанов, са сред наказаните.

Решението за разпределението на парите беше взето на заседанието на Министерския съвт на 5 февруари и можа да се види по общини и дейности на сайта на Министерството на финансите.

Перник, с кмет Росица Янакиева от АБВ, ще получи малко над 1.4 млн. лв. За сравнение Смолян, на който дълги години кмет беше депутатката от БСП Дора Янкова, получава 18.6 млн. лв.

В АБВ са и кметът на Попово Людмил Веселинов и на Ковачевци Васил Самарски, които съща са наказани при разпределението на парите. 

На Кърджали ще бъдат отпуснати близо 17.5 млн. лв. и почти същата сума на Враца. За Монтана (кметът Златко Живков е от СДС) не са предвидени средства, както и за Пловдив (кмет е Иван Тотев от ГЕРБ).

По-малки общини в Пернишка област също няма да вземат и стотинка - Радомир, Брезник, Трън. Сигурно са постигнали високо ниво на социално икономически растеж, като Монтана, коментира Янакиева.

Тя поискала обяснение от депутатите от БСП, които са от Пернишко, но й отговорил само младият социалист Иво Лилов, който на Изпълнително бюро казал: "Даже много дават на Перник, аз застоявах нищо да не им дадат, защото Росица Янакиева се определи от АБВ".

В Перник живеят избиратели и избори ще има рано или късно, напомни кметицата на съпартийците си.

"Отново се разпределят пари непрозрачно и отново на принципа симпатии и антипатии. Това го правеше и правителството на ГЕРБ, и на НДСВ с едни чешмички", коментира Ивайло Калфин, който ще води листата на АБВ за евроизборите.

Няма държавност, решенията не ги взима правителството, а кръговете около партийните централи и това е различието във вижданията за управлението на държавата между АБВ и БСП, коментира неформалният лидер на движението Георги Първанов.

Политиката на принципа "разделяй и владей" е най-лошата за период на криза, допълни той.

На въпрос кои точно кръгове са разпределяли парите, Първанов отговори, че "Отговорът на въпроса КОЙ, който е актуален от лятото, е един и същ". 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!