Quantcast

АБВ и ГЕРБ прокарват задължително гласуване

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2014 в 09:16 3689 20

Ивайло Калфин

АБВ и ГЕРБ са се обединили около идеята за задължително гласуване.

Това каза в интервю за Нова телевизия Ивайло Калфин от АБВ. Вчера партията на Георги Първанов бе за втори път на разговори с ГЕРБ.

"Това е мярка срещу купените гласове. Аз имам вътрешна борба за задължителното гласуване, защото насила не се прави демокрация, но виждаме, че когато хората не искат да участват по причини, които са разбираеми, на практика изборът се прави от контролирания вот", коментира Калфин.

По думите му има проблем и с несправедливото разпределение на мандатите (казусът Бат' Сали).

"Ние предлагаме половината депутати да се излъчват от малки мажоритарни региони, другата половина да са от национални листи. Така този проблем изчезва", уточни политикът от АБВ.

Той повтори, че настоящата ситуация АБВ е в опозиция. Но по важни теми ще търси диалог и подкрепа.

Ние ще подкрепим отделни политики, решения, които не са и партийни, а национални, посочи още той.

Според Калфин ГЕРБ са в трудна ситуация, въпреки че са спечелили изборите. По думите му формула, която те предлагат, не е стабилна, но при тези резултати от изборите, това е възможното управление.

"В този смисъл трябва да се подкрепят усилията да има максимално стабилно правителство. Ако БСП участват в коалиция, ние ще подкрепим", каза отново Калфин. 

Според него по случая КТБ е важно да се направят три стъпки да се покани европейският банков орган, който да влезе в КТБ и да види цялата ситуация, на второ място веднага да се изплатят гарантираните депозити и банката да не бъде обявена в несъстоятелност, а „здравото да бъде отделено".

Всичко това обаче трябва да се направи от международни независими експерти, смята Калфин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2014 в 17:57

Май това дето се искаше е референдум а не задължително гласуване.

Странно че ГЕРБ са допуснали подобна глупост.

24.10 2014 в 17:19

Калфин, голям наглец и тарикат си, бе! Защо първо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прокурата не се самосезира за извършваните престъпления с купуването и контролирането на гласове? Осъдиха трима циганина условно, защото плащали на други цигани да гласуват. Хайде първо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се направи разследване за източниците на тези пари, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъдат вкарани в затвора лицата, подкупващи избирателите, пък едва тогава ме задължавайте да гласувам.

24.10 2014 в 13:51

Г-н Калфин ще бъде ли така добър да ни осветли - в коя държава в ЕС има еднокамарен парламент?
А от тук - наясно ли е г-н Калфин, че с този /единствен в ЕС/ еднокамарен парламент, след 25 години в България отново сме под партийно робство и с диктатура на партията-победителка?
До кога смята г-н Калфин и всички останали партийни тарикати да ни баламосват с "мажоритарен" елемент в едно тотално партийно НС, вместо да променят Конституцията и да се въведе 100% мажоритарен сенат.
Повече от 56 сенатора и 120 депутата в долната камара - на България не са необходими. Дори и тези са много!

24.10 2014 в 13:21

селски, ни е въпрос за ини 100лв.
"100лв съ изяждът, 100лв съ изпивът, сал споминъ уставъ!"
Куесчънъ е у принцисъпъ. Начи мени мъ глубявът, ми тоа дет сига снима у новозенландия оркити 6-та серия? И имъ избури ши съ прибире дугудина за последващити избури?негу кък шгу глубиш?
Посли гори съм написъл 280К "невалидни", объркъл съм копчиту - окулу 180К са! Значи кът съ пуиват ини 500К с пу идин черен курац отгоре им ко ши праими? Ши виками ли "НЕ-ВА-ЛИ-ДНИ!" и да праими нову избури или ониа смърделници ши съ изрридат по тилвизиата да разправат кък съ спичелили? М?

24.10 2014 в 12:55

до GFR-то: Пич, като искаш да ходиш на лов на Аляска ще си предвидиш още 100 лв, с които да си платиш глобата за това, че не си гласувал.
Трябва да разберете най-накрая, че за истинска демокрация трябва истинско гражданско общество - мислещо, предприемчиво, нетърпимо към несправедливости. И понеже в България няма такова, затова сме всички на този хал - турците от турция да ни избират депутати и да ни управляват.

24.10 2014 в 12:54

Мислех че демокрацията е право на изразяване (и защита) на мнението в България май няма такава с партий като тези ако ще има задължително гласуване трябва да има и опция ''нито една от посочените партий''.

24.10 2014 в 12:45

Браво! Само да не въведат и електронното гласуване, че тогава големи измами ще стават.