590 бежанци са върнати у нас от ЕС през 2023, съобщи шефът на ДАБ

Дъблинският регламент не работи добре, заяви Мариана Тошева

OFFNews 03 януари 2024 в 07:47 1250 1

Мариана Тошева

Снимка БГНЕС/архив

590 бежанци от всички страни в ЕС са върнати у нас през 2023 година. Няма договорка за 6000 мигранти, които трябва да бъдат върнати в страната ни от Австрия заради въздушния Шенген. 

Това заяви шефът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева по БНТ. Това е ориентировъчна бройка на бежанци, които са минали през страната и са стигнали до Австрия, каза още тя. По думите й това са лица, които са минали през България, подали са молба за убежище и в рамките на процедура са напуснали страната и са пристигнали в Австрия. Тези лица условно подлежат на връщане по сега действащия регламент Дъблин, посочи Тошева.

Миграцията е като водата. Тези хора са в отворен тип центрове и контролът върху тях е труден, добави още тя.

Процедурите по връщане са дълги, дъблинският регламент не работи добре. Те включват установяване на лицата, уведомяване, подготовка за връщане. Австрия трябва да ги идентифицира и качи на самолета, за да ги върне в България. Едно лице подлежи на връщане, то обжалва пред съда, но той може да отсъди, че в страната за връщане няма добри условия за прием, обясни Тошева. 

В момента ще се разписват детайли по механизма, за да се въведе принципа на солидарност. Той е много важен за страните, които са на външна граница. Квотният принцип е изключително важен за нас, каза още шефът на ДАБ. 

72% от центровете за бежанци у нас е запълняемостта на 6 центъра на ДАБ, но 2 от тях са вече на 104% пълни. Единият е във Враждебна, другият в Овча купел, където има 370 непридружени деца, тийнейджъри, уточни Тошева. Тя подчерта, че този център работи вече 27 години и се нуждае от ремонт.

Много сме критикувани за условията за прием, каза още Тошева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

03.01 2024 в 09:47

Некои постоянно плачеха за "демографската криза"- ей го решението, дигайте голема софра за нахъсаните за многодетни семейства младоци, да идат още повече, ура!!!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!