4 часа и две гласувания по-късно: Партийните субсидии няма да бъдат намалени

Ружа Райчева 05 май 2021 в 15:24 5074 1

Партийните субсидии няма да бъдат намалени. След почти 5 часа дебати законопроектът на "Има такъв народ" за понижаването им от 8 на 1 лев първо бе приет, но след прегласуване, поискано от Джейхан Ибрямов (ДПС) - отхвърлен.

Първия път гласуваха 180 депутати. 93-ма бяха "за", 84 - "против", трима се въздържаха. От 168-те гласували втория път 76 бяха "за", 86 - "против" и 6-има - "въздържал се". Така законопроектът не бе приет на първо гласуване.

Филип Станев от "Има такъв народ" откри дебатите с представяне на мотивите за предложението. Свиването на партийната субсидия от 8 лева на 1 лев би спестило на данъкоплатците над 21 милиона лева, каза той.

От ГЕРБ подкрепиха предложението на ИТН, Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" също изрази одобрение. Против него бяха парламентарните групи на БСП, ДПС и "Демократична България".

Росица Кирова от ГЕРБ поиска да бъде осигурена прозрачност на финансирането, преди да се реши размерът на субсидиите.

Крум Зарков от БСП заяви, че се изисква смелост да застанеш срещу толкова широко обществено подкрепена теза, каквато е тази за намаляването на партийните субсидии. Той предупреди, че гражданите не са наясно с опасностите, които крие това.

"Махнете ли публичното финансиране, ще помогнете на тези, които привилегироват корпоратизма. Когато една партия дълго време управлява, тя добива лостове за власт и без публични средства", заяви Зарков.

От ДПС изтъкнаха, че 1 лв. партийна субсидия не би била достатъчна за покриването на базови разходи на партиите. Йордан Цонев заяви, че позицията на партията е била много последователна, агрументирана и точна: "Дебатът продължи повече от година и общото мнение беше, че трябва да има финансиране" (бел. ред. в сегашни размер).

Атанас Славов от "Демократична България" коментира, че публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите.

Според Мая Манолова в условията на криза депутатите трябва да са солидарни с гражданите. Тя изрази подкрепата си за намаление на субсидиите и призова за намаляване депутатските заплати, което по-рано не бе прието при гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Gergana Kostadinova

05.05 2021 в 19:11

Естествено, че няма да ги намалят! Не и в такъв доминиращ формат на Парламента! Държавната субсидия е за поддържане на Плурализъм. В последните 3 Парламента, колко Опозиция видяхте? Правилно! Нищо! Защото и те са в кюпа от парите от нашите данъци. Е, но аз не плащам данъци, за да ме крадат! Плащам данъци, за да имат децата ни качествено образование, за да имаме адекватно медицинско обслужване, и за да не ми обясняват полицаите, че прекратяват производство по обир в частен дом поради неизвестен извършител! и това от 2009 досега! И колко още смятат, че ще издържат да не им се разхождат по жълтите павета?