140 българи очакват ''зелен коридор'' за евакуация от Киев

OFFNews 26 февруари 2022 в 18:11 2304 1

Снимка МВнР

140 души са заявили желание за бъдат евакуирани от Киев, съобщи директорът на Ситуационния център към министерството на външните работи Антон Марков.

"Всеки момент ще бъдат паркирани автобуси на територията на дипломатическото ни представителство и при осигуряване на "зелен коридор" ще им дадем инструкции да тръгват към посолството чрез приложението, което създадохме", обясни той.

По думите да министър Теодора Генчовска евакуацията се затруднява от обявения комендантски час в Киев, който започва от 17 часа днес  и е в сила до 8 часа в понеделник.

Трудно е, защото хората не могат да напускат домовете си. Търсим най-удачният начин да ги изведем. Създадохме специална група под формата на приложение за желаещите да се евакуират. Сънародниците ни получават информация за часа и начина на тръгване, за зелените коридори. Имаме готовност да ги изведем, чакаме информация от украинска страна."

Генчовска съобщи, че от Киев хората ще бъдат изведени към безопасно направление, откъдето да се тръгне за България. На път вече са три автобуса, в които освен българи има и четирима италианци и двама украинци.

Утре от Одеса ще отпътуват още два автобуса, които ще бъдат придружавани от полицейски екскорт. Генчовска предупреди хората, които смятат да пътуват със собствени автомобили, да поддържат пълен резервоар, докато напуснат територията на Украйна.

От Външно министерство увериха, че на граничните пунктове с Молдова има български дипломатически служители за оказване на помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!