1 млрд. евро не са изплатени на България по европроекти

OFFNews 09 декември 2015 в 07:46 2088 0

1 млрд. евро не са изплатени на България по европроекти

Проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината. Това каза в интервю за БНР еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. Тя обясни, че парите няма да се загубят, защото част от финансирането на големите инфраструктурни проекти като магистралите ще бъде прехвърлено от бюджета на новата финансова рамка за 2014-2020 година. Българският темп на усвояване на еврофондовете е около 83%, което все още е под средното равнище за ЕС, каза още Крецу.

Твърде рано e да се направи оценка. Ние приемаме документи за направени разходи по проекти до 31-ви декември. Мога да ви кажа, че за финансовия период 2007-2013 все още 1 милиард евро остават да бъдат предявени като плащане. Както казах, срокът е до края на тази година, но искане за възстановяване на средства могат да се подават до Комисията и през 2016-та, обясни еврокомисарката.

Тя обясни, че комисията си е позволила подобна "гъвкавост" за страните, "които не успяват да усвоят всички фондове".

"Българските власти предложиха списък с програмите, които не могат да бъдат приключени през декември и те ще получат пари от новия бюджетен период 2014-2020. Става дума за големи инфраструктурни проекти като магистрали. Ако това не беше направено, не само, че проектите щяха да останат недовършени, но големи суми пари трябваше да се върнат по сметките на Еврокомисията", заяви Корина Крецу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !