Стотици изкачиха връх Стража, за да подкрепят каузата „Трън без златна мина“

Безкористните Давидовци на България срещу един от златните й Голиати

Лилия Костова 14 март 2017 в 17:40 9537 10

На пръв поглед „Асарел Медет“ е символ на успех и просперитет: една от най-големите и печеливши компании в България, осигурява стотици работни места в Панагюрище, плаща космически за българската провинция заплати от около 1000-2000 лева; изпълнителният й директор Лъчезар Цоцорков е меценат – дарява болница на родния си град, специално място за съхранение в градския исторически музей на Панагюрското съкровище, носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ I степен, на приза „Мениджър на годината“ за 2009 г., както и на наградата „Златен век” от Министерството на културата, почетен гражданин на Панагюрище и на Стрелча.

И все пак, въпреки тази му блестяща биография, на мразовития и неприятен 12-ти март близо 700 души отидоха в почти обезлюденото село Лялинци, за да кажат на г-н Цоцорков, че не желаят неговата щедра благотворителност да се пренесе и в Трънския край. Походът до близкия връх Стража бе организиран под егидата на сдружение „Трън“, в което участват хора от местните села, както и живеещи в София трънчани – достатъчно независими и смели, за да си позволят да кажат „Не“ на един човек, който всъщност е свикнал да бъде местният феодал.

В съзнанието ми е останал изключително яркия спомен от общественото обсъждане за разширяването на медната мина на „Асарел Медет“ през месец ноември 2013 г. А, май забравих да спомена, че всъщност огромните си пари за благотворителност г-н Цоцорков изкарва чрез добив на мед. „Асарел Медет“ е най-голямото медодобивно предприятие в България. А добивът на мед е сред силно замърсяващи околната среда индустрии. Тя изисква на първо място огромни количества вода, които после липсват за други нужди, отравя въздуха, почвите и водите в региона с остатъците на минната дейност, които се изсипват в едни красиви хвостохранилища (не се шегувам: в района на Средна гора около Панагюрище е пълно с красиви езерца с наситено тюркоазен цвят, който се дължи на разтворената в тях мед), а при златодобива любима поради ниските разходи технология е извличането с цианиди, които са сред най-опасните химически съединения, тъй като са силно реактивни.

През месец ноември 2013 г. в сградата на община Панагюрище се проведе някаква пародия на обществено обсъждане, където се говореше за „нашия благодетел“ и за „нашественици“ (визирани бяха дошлите от София, Пловдив и Пазарджик заради обсъждането хора), както и за „справедливата сила на миньорския юмрук“. Един от тези силни юмруци едва бе спрян да раздава правосъдие по най-примитивния начин след края на пародията, при която дори бе рецитирано стихотворение в чест на г-н Цоцорков.

Тогава благодарение на „нашествениците“ проектното предложение на „Асарел“ беше върнато от екоминистерството за доработване – от кумова срама. А и защото знаеха, че времето работи в полза на инвеститора. „Нашествениците“ са доброволци и инвестират собственото си време и пари за безкористна защита на зелена кауза. А г-н Цоцорков и неговите гавази на място бранят своя пряк финансов интерес. Доста неравностойна битка.

Но… стига думи. Време е за снимки. От Трън. От 12-ти март 2017 г.

В 9.45 на площада са само бусът на туристическо дружество „Планински орли“ от Драгалевци, джипът на холандеца и български патриот Патрик Смитьойс и колата на Румяна Боянова от сдружение „Трън“: главен инициатор на изкачването. Руми и Патрик са заедно в битката срещу „Трейс Рисорсиз“ повече от година – Патрик снима филм за пораженията от мините в България върху местното население, който вече е качен за свободно гледане в Youtube, а Руми решава, че ще пази родния си град от мината в момента, в който разбира за заплахата преди около година. Тогава започват и първите разкопки в съседен Брезник, където също се намира част от сребърно-златната жила, която следва да бъде разработена.


Към 10.15 площадът започва да се изпълва с хора.


Към 10.20 организаторите донасят известно количество значки с надпис „Аз избирам Да за Трънско“. Таня и Красимир получават по една и с радост показват съпричастност към каузата. Живеят в София, но всеки уикенд са из планините. Уважават българската природа и смятат, че наш дълг е да я пазим, каквато сме я наследили. Купили са си малка къща в село Бураново, в района между Дупница и Благоевград, близо до река Струма.


Където се събират много хора, неизменно има и алъш-вериш. В случая: кебапчета (но не безплатни), домашно вино, домашно приготвени сиропи от къпини, индрише, мента, риган, смесени билки и, разбира се… традиционни безалкохолни и спиртни питиета


Преди да започне походът, част от множеството минава и през малката, но наистина стара местна църква. Преценява се, че е строена между 12-ти и 14-ти век.


Най-малкият герой на похода


И още нещо любопитно се случва преди да започне изкачването. Скромна делегация от 30-тина работници на „Асарел Медет“ (докарани със служебни автобуси специално за случая) пристига, за да връчи на Патрик Смитьойс писмо, с което да му направи забележка относно направения от него филм. Писмо има и за Боян Петров, но той е вече на върха. Патрик обещава да му го предаде, колкото и силно да е съкрушен, че при Боян се говори за „уважение към мъжеството му“, докато на него само са му се скарали, че във филма му болницата в Панагюрище е определена като „ракова“, пък тя имала и АГ отделение. Фактът, че от БЧК в Панагюрище вече традиционно отбелязват Световния ден за борба с рака, очевидно е случайност.Руми обяснява на асарелци да си заминават по живо, по здраво откъдето са дошли.


Походът започва

Втора фаза на изкачванетоСтоян Стоянов е от село Джинчовци, основател на фейсбук групата „Аз съм трънчанче“ и върл защитник на каузата за Трън без златна минаСъс символичен пърформанс част от участниците в похода показаха, че мястото на златото е под земята, а не над нея.

Подобно е посланието и на Данита от неправителствената организация „За Земята“. Те са най-настоятелни в усилията си добивът на злато и мед в България (страната ни е водеща в Европа) да се извършва отговорно, устойчиво и социално справедливо. Концесионните такси в България са изключително ниски – средно около 1.5 % от общата печалба. Тоест, от 1.5 милиарда долара печалба за „Дънди“ от златната концесия в Челопеч в българската хазна са влезли 34 милиона лева. Половината от тях са за общината, където се добива златото. И ако това прави нещата една идея по-приемливи за местните хора (17 милиона са огромен приход за която и да е малка българска община), българската държава и нейните граждани са големият ощетен от подобни концесии.Ида е на похода с майка си Мария, която е архитект. Това е първата зелена акция в живота й. Казва ми, че й харесва. Искрено. Все пак е само на 11.


Мария и нейната златна птица.


Българското знаме се вее на много места в похода.Това момче е хванало с приятели сутрешния влак от Перник. Те са по-скоро запалени по каузата срещу мината, на него му се вижда малко твърде… политическа. Но му харесва идеята на изкачването, даже участва за втори път. Но не първото, казва, бяхме само 40-50 души.Без колелото не мърдам никъде. Ще го кача и до върха.


Мигове почивка за малките герои


И възрастните герои имат нужда от почивка


Трета фаза на похода

По билотоНа върха няма зашеметяващи гледки от други върхове, но пък гледка към стотици хора, застанали в мъглата и студа, защото са убедени, че за България има друг път на развитие, различен от това да бъдем нечий суровинен придатък.Рибарско сдружение „Балканка“ е активно във всякакви каузи, свързани с опазване на водите. Златодобивът причинява не само тяхното замърсяване, но и сериозният им недостиг.


Влади е от Перник и за втори път подкрепя със своята каба гайда инициатива срещу златната мина, организирана от сдружение „Трън“. Ако референдумът не се проведе на 26-ти март? „Пак ще дойдем.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9018

10

Lilia Kostova

23.03 2017 в 22:19

За болницата на г-н Цоцорков: "Идеята за изграждането на "Уни Хоспитал" се заражда през 2010 г. Първата копка е направена през април 2015 г., като плановете са за инвестиране на 55 млн. лева, а акцентът е специализиран център за лечение на онкоболести. Година по-късно инвестицията е набъбнала до 95 млн. лева и вместо планираните 268 легла и 520 души медицински персонал, болницата ще има 310 легла и над 700 служители... Най-важната придобивка е модерният център за комплексно онкологично обслужване. Той е оборудван с два мултимодални линейни ускорители, които са най-модерни в цяла Югоизточна Европа и са от най-високия клас в света. Те позволяват прилагането на най-добрите техники за конвенционална лъчетерапия, заедно със система за стереотаксична радиохирургия, която дава възможност за извършване на акуратни радиохирургични манипулации с използване на нова технология за проследяване на тумора в реално време."

9058

9

Nikolay Uzunov

21.03 2017 в 11:56

вероятно и 90 % от тях за пръв и последен път стъпват в трънско. но аз пак си задавам въпроса защо от 2011 година досега защитниците на природата си мълчаха и не мога да си дам на себе си логичен отговор.

9058

8

Nikolay Uzunov

21.03 2017 в 11:55

права сте, не съм имал взимане даване с минния бизнес и няма как да имам. в крумовград не съм ходил, за да знам какво се случва. в челопеч съм минавал на път за морето. градчето изглежда добре. в панагюрище съм ходил да видя съкровището миналата година и бях впечатлен. европейски град, с обновен център и май почти всичко е построено с пари на асарел. навсякъде има табели построено от асарел - музеят, спортната зала, жилищни блокове. ако имате път през панагюрище идете да видите с очите си и ще се уверите. и доколкото знам там има минна дейност от доста време, но не останах с впечатление хората да са болни или градът да е обезлюден. беше съботен ден и едва намерихме място да пием кафе, обядвахме в едно прекрасно ресторантче, в музея беше пълно с туристи. с две думи останах с много добро впечатление от Панагюрище. колкото до младите хора участвали в изкачването на стража отново сте права. изглеждат млади и интелигентни хора и 90 % от тях планинари, защото са с оборудване за планина.

9018

7

Lilia Kostova

19.03 2017 в 20:51

Като си разсъждавате толкова "логично", от стотици километри личи, че никога не сте си имали работа с инвеститори в златни и медни мини. Това са хора, които работят с много пари. Хора, които плащат, за да получат положителни ОВОС. Хора, които плащат, за да сплашат онези, които им се противопоставят, или за да ги подкупят. Хора, които подкупват медии. Хора, които подкупват политици. Хора, които работят в сянка и крият намеренията си, като натискат администрацията да им помага максимално в това дело. Знам това, защото отдавна следя темата и знам какво се случва и в Крумовград, и в Челопеч, и в Панагюрище, а и в Етрополе. Цоцорков си взе Брезник лесно. Там съпротивата беше слаба. Но в Трън удари на камък, защото хората там явно са по-корави. Неслучайно съм направила толкова близки снимки на участниците в протеста - това са ЧИСТИ, УМНИ И ДОБРИ ХОРА, реалният елит на България. Нелепо е точно тях да обвинявате в користност - все едно крадецът да вика "Дръжте крадеца".

9058

6

Nikolay Uzunov

17.03 2017 в 08:13

не, не, не ме разбрахте правилно или може би не съм се изразил правилно. не очаквам от тях да ходят да ловят бракониери в гората, но поне един малък протест ей така от кумова срама що не вдигнаха да призоват институциите да си вършат работата и да ограничат незаконната сеч? пък и друго се сещам. за този проект се знае от 2011 година, когато са започнали проучванията на канадците. значи през 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 година проблем не е имало. никой не е протестирал, а сега хоп скочиха. а сега погледнете отстрани като безпристрастен наблюдател, какъвто съм аз. какво виждате? аз виждам финикийски знаци. канадците са си плащали и природозащитниците си трайкат. сега цоцорков не дава и е най-черният робовладелец и унищожител.

9018

5

Lilia Kostova

16.03 2017 в 17:05

И откога работа на обикновените граждани е да се борят с бракониерите? Защо съществуват горски стопанства, полиция, прокуратура? За да вземат едни пари, докато друг им върши работата ли? И то безплатно? Колкото до природата: тя, разбира се, се възстановява. Природата е вечна. Но се сещам за едни много кратковременни същества, които често забравят колко са кратковременни всъщност...

9058

4

Nikolay Uzunov

16.03 2017 в 15:30

много бих се надявал да не са като дончо, но надали и ще ви кажа защо. изгледах филма на патрик, не знам на вас дали ви направи впечатление колко камиона с дървесина минаха в кадър. дърводобивът къде законен, но повече незаконен е единствен поминък в района. как пък тези "големи" защитници на природата не спретнаха един протест срещу бракониерите на дърва? защо веднъж не скочиха на циганите които секат безразборно? нали уж защитават природата? да ме прощават, но не на мен тия природозащитници. освен това сами си противоречат и не знаят какво искат. от една страна казват, че добивът на злато щял да унищожи безвъзвратно природата около Трън. после твърдят, че природата им била девствена. е как след 40 години добив на злато в мина "злата" тая природа е останала девствена при условие, че през социализма опазването на природата беше последна грижа да не говорим технологиите колко бяха напреднали. това ми звучи малко като някоя мома дето е правила секс с който види 40 години и си останала девствена. смешно е , не мислите ли?

9018

3

Lilia Kostova

15.03 2017 в 23:34

Николай Узунов, най-голямата простотия я казахте вие със смешните си предположения за златните накити на зелените хора, и с още по-смешните сравнения на тези хора с Дончо от КУР. Колкото до поминъка – ако идеите ви за „развитие“ на България се изчерпват с разравянето и отравянето на българската земя – дръжте си ги за себе си. И ако не знаете – през последните години малка България винаги е между 1-во и 3-то място по добив на злато и мед в Европа. Така че си спестете приказките за развитите страни, дето мините са основен отрасъл, за някакви по-лековерни хора…

42249

2

Denis Rizanov

14.03 2017 в 17:55

Абе в Трънско досега не се ли добиваше и не продължава ли да се добива злато?
Или за Дънди прешъс металс и Euromax resources МОЖЕ! За Лъчезар Цоцорков и "Асарел – Медет" НЕ МОЖЕ!

9058

1

Nikolay Uzunov

14.03 2017 в 12:58

направо ще ме разплачете с тези зелени екоталибанчета. нали ги видяхме всички по телевизията. дай 200 бона за да не ти правя проблеми. дончо ли тончо ли беше. и тея са същите, а наивните хорица им се връзват на акъла. трън е пущинак от години не от вчера а във всички съвременни държави минната индустрия е основен отрасъл. вземи сащ, вземи англия, който искаш. тея екотерористи не щат рудодобив но сигурно всички имат златни накити вкъщи. алоооо тва не се прави от любимия ви коноп, а от злато. а това за рака и бчк пък е най-голямата простотия. все едно само в панагюрище се отбелязва световния ден на борбата срещу рака. ако я карат така в трън скоро ще имат световен ден на пущинака, щото циганите ще изсекат всичко и ще ограбят всички обезлюдени къщи. напуснати от собствениците им щото в трън е много хубаво и има поминък. смях