Жители на Лозен: За последен път протестираме мирно. Спрете сечта!

Александра Маркарян 21 октомври 2017 в 16:15 5396 1

Снимка БГНЕС

Няколкостотин души излязоха днес на протест срещу сечта в Лозенската планина. Хората се събраха на площада пред кметството на село Лозен край София и предупредиха: "Това е нашият последен мирен протест срещу сечта в Лозенската планина", предаде репортер на БГНЕС от мястото на събитието.

Те приеха декларация, в която се настоява за 10-годишна забрана на сечта в планината, с изключение на случаите на болни дървета. Хората искат още "незабавни действия за спиране на проблема с корояда и възстановяване на разбитите горски пътища и чешми".

От Комитета за защита на Лозенска планина, подкрепен от всички неправителствени организации в селото, подчертаха, че на горските стопанства "не им пука за съдбата на гората, а техните шефове се возят с джипове за по 200 000 евро с четири деветки в регистрационните им номера, като мутри".

"Ние трябва да решаваме, а не някой от Югозападното горско стопанство, за съдбата на Лозенската планина. Ние носим отговорност за тази планина и нейната гора. Това е последно предупреждение... Ако не бъдем чути, ще блокираме основните пътни артерии наоколо", каза един от говорещите на трибуната.

Той изрази възмущението си от "поголовната сеч и лъжата, че ставало въпрос за санитарна сеч". "Тук санитарна сеч няма. Това просто не е истина", каза той.

Исканията на Комитета за защита на Лозенска планина единодушно бяха приети на общоселско събрание.

"Лозен отдавна загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разбити пътища, пресъхнали чешми. Не желаем повече това в Лозенската планина, независимо дали формално е законно, или не. Лозенската планина е посещавана от хиляди туристи годишно. С множеството си екопътеки, манастири, параклиси, чешми и зони за отдих тя е много по-ценна като туристическа дестинация, отколкото като източник на дървен материал. Тя е малка планина и не можем да си позволим да я сечем повече", заявяват от Комитета.

Лозен е най-голямото село в България, а лозенци станаха известни миналата година с протестите си срещу изграждането на кариери за инертни материали над селото. Протести, довели до безпрецедентна отмяна на решение на Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!