Жители на с. Лозен излизат на протест срещу незаконната сеч

OFFNews 19 октомври 2017 в 13:12 3058 0

Жители на софийското село Лозен излизат на протест на 21 октомври от 11 часа пред сградата на местното кметство. Причината - силното обществено недоволство от сечта, която се извършва в Лозен планина, както и видимите последици от нея върху пътната инфраструктура на селото при дъждове. 

Исканията на инициативния комитет са сечта в планината да бъда прекратена за срок от 10 години. 

"Искаме 10-годишният горскостопански план, който предстои да се приеме за периода 2019-2029 година, да бъде нулев за района на Лозен планина, а през 2017 г. и 2018 г. да не бъдат планирани нови сечи", се пише в декларацията на организаторите. 

Недоволните жители искат горските служители да се погрижат за възстановяването на разрушените пътища и чешми в планината, както и за адекватни действия в борбата с корояда.

"Просеките и новите пътища, които се правят за извозване на дървения материал, повишават риска от наводнения и порои. Напоследък при проливни дъждове се наблюдава тревожно явление в горните махали на Долни Лозен да се образуват реки, носещи камъни и пясък от планината. Причината за това са образувалите се водосборища в следствие на новите горски пътища, обслужващи сечта", продължава декларацията.

"Сечта благоприятства за активирането на стари и образуването на нови свлачища. Голяма част от територията на Лозен планина се намира върху свлачищни зони, за което свидетелстват и десетките имена на местности като например "Слеченото", пишат организаторите. 

Те не вярват, че контролните органи ще свършат качествено работата си, тъй като "резултатите от досегашните проверки драстично се разминават с наблюденията на лозенци. При една от последните проверки бяха констатирани 8 нередовно изсечени дървета при наличието на стотици. При друга такава бяха хванати нарушители да маркират незаконно дървета", споделят жителите на Лозен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови