Забраниха за продажба опасни детски дрехи

ОFFNews 10 март 2014 в 15:46 2318 0

Забранените от КЗП болеро и горнище

Болеро, детско спортно горнище и два вида контакти са сред стоките, които Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани за продажба.

От комисията обясниха, че забраниените детски дрешки са опасни, защото имат връзки около врата, чиито свободни краища крият потенциален риск от нараняване или задушаване на детето. 

Болерото има прокарана панделка със свободни краища в областта на врата, която е опасна за детето при определени обстоятелства. Нейното наличие, както и оставените и свободни краища, са в нарушения на европейските изисквания по отношение проектирането и изработката на облекла за деца и юноши.

Забранено за продажба е и детско спортно горнище за деца до 7-годишна възраст и за деца и юноши от 7 до 14 години. Причината е, че връзките в качулката и свободните им краища не са осигурени срещу разнищване и така те крият рискове за здравето на детето.

От продажба са спрени и два вида китайски контакти, които могат да доведат до токов удар и дори до изгаряния. Единият вид контакти имат пет гнезда, а другият - три. Те не отговарят на основни изисквания за защита срещу поражения от електрически ток при директен допир – възможен е пряк контакт с части под опасно напрежение на щепсели. 

Неправилното оразмеряване на щифтовете на щепсела и неосигуряването на постоянен и надежден контакт може да предизвика загрявания до недопустимо високи температури, което е предпоставка за възникване на опасност от изгаряния и директен контакт с части под опасно напрежение.

Стоките са изтеглени от търговската мрежа, а за нарушителите законът предвижда санкция в размер до 25 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови