Молове с глоби заради опасни сгради

OFFNews 20 януари 2014 в 15:05 2264 0

Иван Данов

Снимка БГНЕС (архив)

Иван Данов

Мащабни проверки за безопасността на сградите на общо 421 големи търговски обекта е приключила Дирекцията за национален строителен контрол, съобщиха от Министерството на инвестиционното проектиране, под чието подчинение е ДНСК.

Проверката беше разпоредена в края на миналата година от министър Иван Данов след инцидент в Латвия, където рухнала сграда на мол взе човешки жертви и доведе до оставката на правителството.

Проверени са общо 421 обекта, от които 48 многофункционални търговско-развлекателни комплекси (мол) и 373 магазини от големи търговски вериги за хранителни стоки, техника и др.

При проверките са били установени 30 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията – като конструктивни промени на сградите без необходимите документи, допуснати видими изменения в конструкциите и носещите елементи, както и 51 нарушения на нормите за хигиена и пожарна безопасност – липса на утвърдени план-схеми за евакуация на служители и посетители в аварийна ситуация и др.

Две от нарушенията са в търговски обекти в София и собствениците им са получили забрана за ползване на сградите, както и за премахване на незаконен строеж. Срещу тях са заведени и административни искове. От министерството заявиха пред OFFNews, че ще дадат подробности кои са обектите нарушители и какъв е незаконният обект днес по-късно.

Нарушенията в останалите градове са по-леки и при тях строителният контрол е дал разпореждане на общинските администрации да предприемат последващи действия и да наложат санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !