Опасни домати с бром в Пловдив

Вероника Шербанова 22 ноември 2013 в 17:53 2787 0

Домати. Снимка: БГНЕС
Домати. Снимка: БГНЕС

Опасни домати със съдържание на бром над нормата са открити в оранжерия на територията на ТЕЦ „Север-Пловдив“.

Това съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните Пламен Моллов, цитиран от „Фокус“.

В доматите има 3 пъти повече от допустимото количество бром, показа анализ на Агенцията.

Моллов обясни, че е научил днес за случая. Не мога да коментирам друго, освен това, че трябва да се проучи добре къде са направени изследванията, за каква партида домати става дума и т. н. Когато се правят изследвания за контрол, трябва да има гаранции, че те са безотказни, защото тези мерки ги има на книга, но в много от фирмите системите не раотят, посочи той.

Опасните зеленчуци са произведени от ЕТ „Ния – Н. Вълчев“ и се предлагат по пазарите в Пловдив. Собственикът е категоричен, че не е третирал зеленчуците с препарати, съдържащи бром, съобщи Marica.bg.

Агенцията за безопасност на храните е издала предписание продажбата на продукцията да бъде спряна. Въпреки това обаче е възможно да са продадени големи количества от опасните домати.

Бромът може да нанесе сериозни вреди на здравето, може да доведе до непредвидими увреждания, категорични са токсиколозите.

Първите симптоми за отравяне с бром са потискане на централната нервна система, отпадналост, главоболие, затруднено дишане. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)