България прави лагери за опасни бежанци

Александра Маркарян 21 октомври 2013 в 14:53 2197 11

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС

България планира да изгради бежански лагери от закрит тип, където да се настаняват нелегалните имигранти, които са проявили вандализъм или нелегални дейности. Там ще се вкарват и бежанците, за които има опасения от терористична дейност.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Затворените в тези лагери няма да имат право да излизат или да се движат свободно.

За да започне изграждането на такива лагери, е необходимо правителството да задейства европейската директива, която го позволява.

"Съвсем скоро ще бъдат въведени и нови инструкции по отношение на регистрацията и настаняването на бежанци, по отношение на вътрешния ред и на охраната им, тъй като в редица случаи имаме чупене на съоръжения, на мивки, запушване и т.н. от страна на бежанците", обяви още Йовчев. За контрола на бежанците у нас ще пристигне екип от 29 специалисти от европейската агенция за сигурността на границите "Фронтекс". 

МВР ще работи за ограничаване на потока от бежанци, за техническо подсилване на границата с Турция и за пренасочване на бежанците от България към други държави, като се ускори процесът на даване на статут на бежанец, стана ясно от думите на вътрешния министър. Накрая, трябва да се положат усилия за интегрирането на тези, които решават да останат и максимално да се ограничат социалните и хуманитарни рискове от присъствието им, изброи Йовчев.  

"Най-тежките прогнози, които имахме се сбъдват. Имаме не само запазване, но и увеличение на имиграционния натиск към България", коментира вътрешният министър. "Няма държава, която да е спечелила от това, че на нейна територия са отишли бежанци. Няма държава, която е успяла да спре бежанците напълно да отидат на нейна територия. Можем да ги ограничим и в тази насока ще работим активно, но не можем да ги спрем", заяви той. 

България е поискала 6 млн. евро допълнителна помощ от ЕС за справяне с кризата с бежанците, обяви още Йовчев. Очакваме отговор до края на седмицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!