Над 40 опасни язовира заплашват да прелеят

06 октомври 2013 в 19:52 2388 2

43 опасни язовира ще бъдат временно затворени
43 опасни язовира ще бъдат временно затворени

Заради есенните дъждове държавата ще затвори над 40 опасни малки язовира, които след ремонт и укрепване ще бъдат пуснати отново в експлоатация. Това съобщи експертът по водите в екоминистерството Асен Личев, цитиран от bTV.

Проверките на ресорните институции за изправността на язовирните стени и водоемите в цялата страна вече започнаха.

Състоянието на водоемите се следи с повишено внимание след трагедията в с. Бисер преди година и половина, когато стената на язовир Иваново се скъса, удави селото и уби 11 души.

„Има 43 язовира в предаварийно състояние. Разпоредено е на басейновите дирекции да отидат и да прекратят разрешителните на тези язовири, за да се изпълнят условията за експлоатацията”, заяви Асен Личев от дирекция „Експлоатация на водоеми” към МОСВ.

За обезопасяването на водоемите трябва да се погрижат техните собственици, но процесът е бавен. Заради спор за собственост например водоемът край хасковското с. Стамболийски е занемарен и прелива през „импровизиран“ преливник с вид на кратер.

Министерството на околната среда и водите подготвя карта на най-застрашените от водата райони. „Те засягат 453 населени места, четири курорта, включително и София, която попада във водосбора на река Искър. Това са общо 49% от общините, които са потенциално застрашени при наводнения”, каза Личев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!