Заблуда е, че кучетата обичат деца и не ги нападат. Напротив - те са хищници, избират най-слабия

OFFNews 31 януари 2018 в 10:07 21287 3

Николай Василев в студиото на bTV

"Много голяма заблуда е, че кучетата обичат деца и не нападат деца. Напротив - кучето е хищник, то напада най-лесната плячка, както е в природата. Един хищник напада или малките от съответния дивеч, или болни и стари животни", заяви пред bTV Николай Василев, треньор на кучета, в коментар по повод инцидента, при който питбул уби 3-годишно дете в пазарджишкото село Мокрище на 29 януари.

"Условията, в които живее това куче, наистина са тежки. То е гладно, недохранено, но не гладът е факторът тук - сподели наблюденията си Василев. - Това куче най-вероятно не се пуска от този синджир. Когато едно животно е обособено на едно място, то започва да си охранява територията. В момента, в който се навлезе в територията му, то започва да я защитава."

Обяснението му за нападението над детето е именно защита на територията, а не глад.

"Ако това куче го е направило от глад, то би трябвало да започне да се храни с плячката, озверяло от глад", посочи той.

"Присъствието на детето там не означава, че кучето е привикнало с него. Не се знае дали детето не е било агресивно към него. Многократно съм виждал деца, замахващи с пръчки към кучета, тичащи към животното. Тичането в посока кучето се приема като заплаха. Това, че детето е присъствало в двора, не означава, че кучето го познава с добри чувства и намерения."

Явор Гечев от фондация "4 лапи" обърна внимание на факта, че животното има проблем с едното око, че е много стресирано и че това предполага, че много са го били.

"На село общо взето така се гледат кучетата - на един къс синджир, с много бой и от време на време - по един комат хляб, колкото да има, за да бъдат жива аларма. Ами стават убийци, да. И детето си да гледате така, и то ще стане убиец най-вероятно", коментира Гечев и предположи, че именно стресът е водещият фактор, довел до нападението и убийството на дете.

В същото време, не може да му се вменява вина - кучето няма съзнание, то също е жертва в случая, посочи Гечев и попита защо това животно все още не е конфискувано.

"Много лесно е да се вземе кучето и да се евтаназира. Собственикът ще вземе ново куче и ще го възпита по същия начин. Вие може да направите звяр и от един пинчер", каза още той за методите, по които много кучета по селата се възпитават в агресия от собствениците си.

На въпрос дали има агресивни породи, Василев посочи, че много породи могат да бъдат агресивни, а питбулите не, че са толкова агресивни, колкото борбени. Те "наистина могат да отстояват позиция, да се бият, докато дишат". Това е най-опасното в тази порода, каза треньорът.

Преди да си вземете куче, поинтересувайте се от специфичните характеристики на съответната порода, посъветва той, а относно възпитанието му заяви: "Всяко нещо, което не се забранява в поведението на кучето, за него е позволено. Аз съм за контрол от страна на стопаните по отношение поведението на кучето. Превенция, превенция, превенция - колкото и да е добро кучето, то е куче. Фактори за неприятно поведение могат да се отключат по най-различен начин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

3

limlim

31.01 2018 в 19:39

Трньорът каза много верни неща, но волно или неволно пропусна най важното: ПОРОДИТЕ са човешка селекция на търсени качества!!! Агресивността е нарочно селекционирана в някои породи, като тази!!! Дори с адекватен контрол са опасни, а когато са произволно кръстосвани и необучени - почти сигурна драма. Не съм за забрана, а за сертификация на СТОПАНИТЕ на подобни породи!

8000

2

Spasetejirafite

31.01 2018 в 16:37

zuljin - Аз пък съм твърдо на мнение, че трябва да се забранят чихуа хуа-тата (доказани, като най-агресивната порода), голдъните, лабладорите и хъскитата (защото, всеки си взима такова "щото е добро" и после като не обръщт внимание на поведението му и то излиза извън контрол) и задължително мопсовете и пекенезите щото ме изглеждат добре! Така добре ли е?!
------
Хората! Проблемът е само в хората!
 
X

Да помогнем на украинските деца!