Второ заседание на Съвета на децата към ДАЗД

ОFFNews 28 септември 2019 в 16:56 702 0

Основната мисия на Съвета на децата е да представя детската гледна точка, мисли и чувства по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено-политическия живот. Съветът включва по един представител на децата от всяка административна област в България, членовете му са с двегодишен мандат и сами избират помежду си председател и заместник – председател.

В периода 25-ти – 27-ми септември 2019 година, в град София се проведе второто за годината редовно заседание на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Официалното откриване на сесията се състоя на 25.09.2019 г. в зала „Sofia lab“, когато новите членове се запознаха в детайли с дейността на Съвета.

В официалното си обръщение към тях, председателят на Агенцията – д-р Елеонора Лилова, пожела успех в процеса на работа и ги посъветва никога да не забравят важната роля на своите родители, възпитали малки на възраст, но големи на дела личности, достойни за високата и отговорна позиция на редови членове на Съвета на децата. „Гордейте се със своите родители! Подобно на художника, който с мисъл и чувство напластява красивите цветове върху бялото платно, те са имали неимоверно по-трудната задача да изрисуват душите и характерите ви. Винати помнете корена си, помнете майчините и бащини заръки. Бъдете повод за гордост на хората, които с всеотдайната си любов са възпитали едни все още малки на възраст, но големи на дела личности!“ , посочи д-р Лилова.

По време на заседанието, по инициатива на председателя на ДАЗД, децата представиха своите виждания за това, защо е важно да уважават и слушат родителите си и защо е важно да изградят приемственост с тях, като черпят от жизнения им опит.

Водещите акценти в срещата бяха представянето на Устава на Съвета на децата и обсъждането на предстоящи инициативи и кампании на Държавната агенция и Съвета до края на 2019 година. За финал на първия ден на събитието, д-р Лилова връчи сертификати на завършващите членове – тези, които вече са навършили 18 години.

През втория работен ден на Съвета, министърът на труда и социалната политика – Бисер Петков, се срещна с младите представители на областните градове. По време на заседанието в Министерството на труда и социалната политика, организацията избра новото си ръководство. Официално бяха представени и новите членове от 14 области на България.

В тридневната програмата на тазгодишната работна сесия, децата дебатираха и с народни представители в зала „Запад“ на Народното събрание. Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и член на Комисията за децата, младежта и спорта, приветства представителите на Съвета на децата с добре дошли и поздрави новоизбраните членове.

Още акценти от програмата: Срещи с представители на Министерството на образованието и науката (МОН) и УНИЦЕФ България, представяне на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, представяне на инициативата „Най-големият урок“, посветена на правата на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови