Всички деца на тест в края на детската градина

Александра Маркарян 25 април 2018 в 13:28 10653 2

Всички деца ще минават през тест за определяне на готовността за постъпване в училище преди края на последната година в детската градина.

Това предвижда изменение в Наредба 5 на Министерството на образованието и науката, предложена за обсъждане. Предстои нейното гласуване от Министерския съвет.

Учителят на съответната подготвителна група ще прилага стандартизиран тест. Няма да има оценки. Резултатите ще се вписват в националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, в личното образователно дело на детето в нея.

Досега имаше изискване учителят да установи готовността да детето за училище, като отчита физическото, познавателното, езиковото, социалното и емоционалното му развитие, но не се прилагаше тест.

Ето как се обяснява необходимостта от него в мотивите на МОН:

"Резултатите от диагностиката на училищната готовност служат само на учителите, за да могат да окажат адекватна подкрепа на детето в различните области на развитие, ако то се нуждае от такава, и да улесни прехода на децата от детската градина към училището. Тестът за училищна готовност не се провежда с цел оценяване и не служи за поставяне на оценка на децата или за вход в първи клас.

Регламентирането на прилагане на стандартизиран тест за определяне на готовността за постъпване в първи клас ще даде възможност за осигуряване на надеждна информация за учители и родители преди постъпването на детето в първи клас. Тестът за училищна готовност е с особено значение при прехода от детската градина към училището. Тест за диагностика на училищна готовност може да се провежда в началото на годината (при постъпване в подготвителна група) и в края на задължителната предучилищна подготовка.

Въз основа на резултатите от проведен тест за училищна готовност могат да се вземат обосновани решения относно индивидуалния подход към детето, както и относно ефективността на обучението. Тестът за училищна готовност се провежда от учителите в групата".

С друга поправка в наредбата се разрешава в детските градини да се разкриват яслени групи.

Регламентира се и броят на учебните седмици - 36.

Позволява се обособяването на специални групи за деца със специални образователни потребности. Текстът е включен на база съществуваща разпоредба в Закона за предучилищното и училищното образование, според който за да се организира специална група, трябва да има "заявено желание" на родителя и становище на регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Ако родителят не желае детето му да посещава детска градина, а да се обучава при самостоятелна организация, ще продължи да подава заявление, но от него вече няма да се изискват копия на акта за раждане на детето и копие на личната карта на родителите. Причината за промяната е препоръка на Комисията за личните данни. Вместо да подава копия, родителят ще попълва в декларация своите ЕГН, постоянен и настоящ адрес.

Проектодокументът предвижа промените да влязат в сила на 15 септември 2018 г., тоест първите, които ще минат на тест, са децата, които през 2018/2019 г. са в подготвителната група преди I клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12416

2

IBL IBL

25.04 2018 в 17:08

И ако не преминат теста, кво ша ги прайм? Рекламация и ги връщаме на производителя? Болни хора... Тежко болни!

12329

1

Шопа

25.04 2018 в 16:30

А кога ще има психо тест за управляващи ?!