Вселенският патриарх ще се срещне с деца на загинали служители на МВР

OFFNews 07 ноември 2015 в 19:24 2579 0

На 8 ноември като част от визитата си у нас Вселенският патриарх Вартоломей ще се срещне с децата на загинали служители от системата на МВР, на нея ще присъства и Негово Светейшество патриарх Неофит.

Срещата ще бъде в зала „София” на Гранд хотел „София” в столицата от 12:30 часа.

Датата 8 ноември не е случайно подбрана, тъй като това е Денят на Архангел Михаил, празникът на МВР.

На срещата тези претърпели най-голяма загуба млади хора ще получат общата благословия на Негово Светейшество патриарх Неофит и Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

По време на нея Вартоломей ще види и макети на български църкви и манастири, изработени от децата от основното училище "Св. Иван Рилски" в гр. Перник, съобщи "Добротолюбие".

От четири години в пернишкото училище "Св. Иван Рилски", в партньорство с фондация "Созопол", развиват собствена програма "Моята България". Кулминация на всички начинания е състезанието по родолюбие, което ежегодно се прави в навечерието на националния празник 3 март.

Децата, подпомагани от класните си ръководители и родители, се готвят за надпреварата месеци наред. Самото състезание е в четири кръга. Пред жури те представят направени от тях макети на различни старини и архитектурни паметници от страната, както и табла, посветени на Освобождението.

По време на самото състезание с изготвени от тях презентации разказват подробно за пресъздадените на макетите обекти. Сред тях са различни свети места у нас, сред които Троянският манастир и храм-паметникът "Св. Ал. Невски". За децата от това училище особено важна е Рилската света обител, основана от патрона на тяхното училище св. Иван Рилски. В изложбата с осем макета, които те ще покажат пред двамата патриарси, е и умалено копие на Рилския манастир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews