ВМРО дадена на прокурор заради ултиматума за имигрантите

OFFNews 04 ноември 2013 в 12:27 14303 65

Адв. Маргарита Илиева Снимка: Дарик
Адв. Маргарита Илиева Снимка: Дарик

 

Открит сигнал срещу ВМРО-БНД до главния прокурор изпрати Българският хелзинкски комитет заради ултиматума държавата да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти" или това ще бъде свършено от ВМРО.

"Даваме на управляващата клика ултиматум за седмица да изчисти града от престъпния контингент нелегални имигранти или това ще свършим ние. Отказваме всякаква отговорност за това, което може да се случи с тези лица занапред наоколо", заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

В реакция на това правният директор на БХК адв. Маргарита Илиева пише до главния прокурор Сотир Цацаров, че така ВМРО-БНД и "Сдружение на българските футболни привърженици" са извършили сериозни престъпления.

Чрез изявленията си тези лица подбуждат към извършване на престъпления и отправят закана, се казва в сигнала.

Адв. Илиева цитира и думите на Джамбазки, както и следните изречения: "Или държавата влиза в ред и час, или ще правим всичко възможно, за да защитим семействата и приятелите си и всички наши съграждани с наши средства"; "Българската нация не може и не трябва да си позволява да се превръща в катун и заден двор на Европа! Всички нелегални имигранти вън и откъдето са дошли! Трябва ясно да покажем на държава и общество, че няма да оставим тази работа така"; "За нелегални имигранти ние някога имахме граница, на която се стреляше, когато нямаха право да влизат в България. Ние държава ли сме, или разграден двор. Европа вече е унищожена от тази имигрантска вълна"; "Затова призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин. Трябва да сме готови сами да се защитим. Държава няма. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората"; "Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции - доброволни патрули и отряди, заяви заместник - председателят на партията”.

След и вероятно, вследствие тези публични закани и подбуждане към престъпно насилие, по-късно в София бяха извършени поне две престъпления от расистка омраза от страна на бръснати глави (скинхедс) – носители на неототалитарна идеология, пише адв. Илиева и дава пример с побоя над роми от младежи с бръснати глави и нападение над чернокож младеж в градския транспорт.

"България не е имунизирана срещу прояви на неототалитаризма, какъвто се разви, например, в съседната ни република, Гърция, нито срещу произтичащите от него тежки престъпления от омраза. Отговорът на тези престъпления е налагане на върховенството на закона. Българската прокуратура дължи отговор на гореописаните деяния, защото те съставляват началото на престъпен неототалитаризъм. Въпросът е на утвърждаване на наказателния закон, защото тези деяния са престъпления. Република България е правова държава и налага своя наказателен закон. Пред закона всички са равни и представителите на политически и обществени формации нямат привилегия да извършват престъпления, каквито са процесните. Налага се да бъдат образувани досъдебни производства по повод процесните призиви към насилие, за да се разследва и наложи отговорността на дейците на тези престъпления. Българската прокуратура не е бутафория, която би бездействала пред такива деяния и отговорността за това носите Вие", пише още адв. Илиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!