Вицепремиерът Симеонов сезира ДАНС за чумата

OFFNews - Бургас 16 юли 2018 в 17:59 4101 0

Нелегална търговия с животни между българи и турци може да е причината за появата у нас на чума по дребните преживни животни. Това коментира в Несебър вицепремиерът Валери Симеонов. Той посочи, че е сезирал с тази информация ДАНС:

Когато се появява в две села – в Кости и във Воден, които са по на 20 км. от границата, се появява чумата, а в селата, които са до граничната бразда няма такава, това доказва, че е пренесено. Подал съм нужната информация на ДАНС, те си проверяват, става въпрос за пренасяне на зараза. Не е 100% сигурно дали е умишлено, но… лакомията. С цел лични печалби“, каза Симеонов.

Той посочи, че е имало случаи и на стопани, които, след като са разбрали, че животните им могат да бъдат умъртвени, са се опитали да ги продадат на ниска цена.

Друга теория за пренасянето на заразата се появява в научно становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите. Във фермата на Атанас Петров от царевското село Кости, където бяха евтаназирани всички животни, са заболели само овце, като нито една коза не е показала симптоми, въпреки че те са по-податливи. Отделно, нито едно животно не е имало диария, което е характерно за чумата, пишат учените. В тяхното становище присъства любопитен момент:

Няколко дни преди появата на клиничните признаци, собственикът е чул лай на кучетата, които охраняват обора (кучетата са лаели особено, „като за чужди хора“. На сутринта, около обора са намерени бутилки от минерална вода (не българско производство) и районъте бил отъпкан. Фермерът сподели, че много често е виждал преминаващи групи мигранти и най-вероятно в същата вечер е имало група хора преминаващи браздата между България и Турция“, пише в документа.

Научното становище е изготвено на 4 юли от проф. д-р Георги Георгиев, д-р Силвия Пеева, д-р Лиляна Полихронова и д-р Мадлен Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови