Велико Желев: България вече не е приоритет за ''Хидрострой''. Колкото по-рано избягаме оттук, толкова по-добре

Предпочитам да участвам в търгове в Румъния, Македония. Преговаряме да изнесем техниката в чужбина, заяви собственикът на ''Хидрострой''

OFFNews 10 март 2023 в 09:50 7711 14

Велико Желев

Снимка Стопкадър bTV

Велико Желев

"В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаме от България и правим бизнес другаде, толкова по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай. Саудитска Арабия, Македония и Румъния. Предпочитам да участвам в търгове в Румъния, Македония. Преговаряме да изнесем техниката в чужбина. Ще участваме в някои от поръчките в България, но за нас тя вече не е приоритет."

Това заяви пред bTV собственикът на строителната фирма "Хидрострой" Велико Желев. На 6 март главният прокурор Иван Гешев изиска от министрите на регионалното развитие Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев цялата налична информация в двете министерства за нередности при строителството на пътищата, включително на Северната скоростна тангента на София и АМ "Хемус". На следващия ден полицията претърси офисите "Хидрострой" и задържа Велико Желев. На 8 март той бе пуснат под гаранция от 20 000 лв.

Днес Желев коментира, че оборотът на фирмата през 2020 г. е бил 440 млн. лв., а през 2023 г. - 120 млн. лв., защото Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не е обявила нови поръчки за строеж и за основен ремонт на пътища. Желев се надявал да не се стигне до ситуация, в която политиците да посегнат на бизнеса му:

"(В) строителния бранш си знаем, че дойдат ли избори, политиците започват да ругаят и обиждат строителите, като ни обвиняват, че работим с тези или онези. Ние работим с този кмет, който е избран, с Министерски съвет и Народно събрание, които са избрани".

Собственикът на "Хидрострой" отрече обвиненията, че получените авансово пари за строежа на два лота от магистрала "Хемус" са изнесени в чужбина. По думите му тези 48 млн. лева са в вложени в проекти, които "Хидрострой" е изпълнила. "Авансите не са незаконна процедура, тя е позната в ЕС. Не е изчезнал нито един лев", поясни адвокатът на Желев - Менко Менков, а Желев добави, че с тези пари са били закупени машини, асфалтови и бетонови бази, нужни, за построяването на двата лота.

"Държавата определя правилата за строеж на "Хемус". Тя реши да сключи договор с държавната "Автомагистрали", които направиха търг. Ние бяхме поканени да участваме в няколко търга, като аванси се дадоха на всички фирми, спечелили договори. В случая вина има държавата, защото не е подготвила в срок нужните документи, за да започне изграждането на участъците от "Хемус", заяви собственикът на строителната фирма.

След проверка на Северната скоростна тангента регионалният министър Иван Шишков обяви, че липсва около 30% от асфалта, който е трябвало да се положи по проект. Желев отрича тези обвинения и твърди, че Шишков е "подведен":

"Мисля, че министър Шишков е коректен човек и е подведен от някого много жестоко. Няма как един министър да отиде да вземе една ядка и да каже, че сме крадци. Как може така да обиждаш компании с толкова опит. Може да има компрометирани участъци, но затова си носим отговорност с гаранциите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

14

редовно четящ

10.03 2023 в 21:43

Ега с наглеца! Съд, затвор и конфискация на активите на фирмата!

15914

13

поп Дръвчо

10.03 2023 в 16:36

Маги, хубава новина е ама фалшива.

Тука ще си остане и докато е на свобода ще краде.

1000

12

Anny Michel

10.03 2023 в 14:36

Човекът който е взел поне милиард от държавата като обществени поръчки, ще ми обеснява, че в България бизнес не можело да се прави ...

900

11

Маги Стралска

10.03 2023 в 13:53

това всъщност.... е хубава новина.... нали?....

10212

10

Човека

10.03 2023 в 12:54

Бизнес партньора ти Борисов разреши ли да се местиш? Герб направиха от тия строителни динозаври без реална конкуренция в страната като им наляха милиарди "на сигурно" и предплатено. Ще патим десетилетия от липсата на нормални пазарни икономически отношения от ерата на герб.
Да преасфалтира всичко и да върви където иска. Да видим кое правителство ще си сложи таралеж в гащите с компрометирани фирми.

1005

9

Диоген

10.03 2023 в 12:09

е това е положението-всички "наши" телевизии и радия ще се изредят да доизперат добрия човечец/не мърдащ никъде обаче без герберския щатен,скъпо платен адвокатин/.
арест за парлама да изземат документите и ги покрият.
те не унищожават.все пак трябва да продължават да си го държат за топ..те.

1000

8

Pust1nqk

10.03 2023 в 11:51

Хахаха много нагъл, чак комичен! Ще строиш магистрали в затвора догодина..

10935

7

borisboris

10.03 2023 в 11:11

Каквото можах, с помощта на ГЕРБ гепих. Сега далаверата свърши и отлитам. Водопроводи ше се пукат, язовирни стени ше падат, хора ше се трепят по разбити магистрали.Вие се оправяйте с последствията както можете.

3171

6

recycle bin

10.03 2023 в 11:00

Бати наглия *****. Тоя е усвоил милиарди, част от парите директно откраднал с чували, построил разпадащи се пътища, всичко това, разбира се, в съучастие с държавата. И сега изведнъж държавата му крива.
Толкова нагли и самозабравили са се всички от организираната престъпна група на Баце, Шиши, Доган... Дано скоро да е денят, в който ще отидат за дълго не в Дубай, а в затвора където заслужават.
Само че това няма да се случи с гласуване за Герб, ДПС, БСП и техни патерици като Възраждане, ПатрЕоти, Възход, ИТН...

2005

5

новпрофил

10.03 2023 в 10:53

Това ми прозвуча като: "България не ме обича, а аз съм е*@ти пича".
 
X

Да помогнем на украинските деца!