Вдигат заплатите на имамите с 20%

OFFNews 02 април 2019 в 16:57 2234 0

Снимка бТВ

Джелал Фаик.

Заплатите на имамите в България се очаква да бъдат повишени от май месец с 20%, за да могат да се изравняват с минималното заплащане в страната по закон, съобщи главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик пред бТВ.

Той коментира, че не са верни твърденията, че Главното мюфтийство взема 30 милиона лева годишен наем от 4700 имота из страната. Сумата от дадените под наем земеделски земи и вакъфски имоти е около 3 милиона лева на година, тоест 10 пъти по-малко.

Фаик не изказа мнение пред телевизията относно думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, според които южната ни съседка е упражнила влияние при приемането на промените в Закона за вероизповедания. Според него обаче думите на турчина не били правилно преведени.

Той също така отново повтори, че Главното мюфтийство изпълнява функцията на превенция срещу радикализирането на българските мюсюлмани. Решението на парламента да разсрочи дълговете на ислямската институция в размер на 8 милиона лева за следващите години е добър вариант, макар и не най-добрият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови