Върнахме 11 иракчани в Гърция

OFFNews Последна промяна на 12 август 2016 в 12:56 2194 0

Върнахме 11 иракчани в Гърция

Българските власти са върнали в Гърция 11 иракчани по спогодбата за реадмисия, съобщават от МВР. Предаването им е станало вчера на ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион.

Иракчаните са минали нелегално гръцко-българската граница. Те са били заловени при специализирана полицейска операция на 30 юли. Граничните полицаи спрели за проверка микробус „Ситроен“ и лек автомобил „Пежо“ в землището на село Лозенградци, община Кирково. В микробуса са установени 11 лица, граждани на Ирак. В тях са открити документи, издадени от гръцките власти. В ГПУ-Момчилград са задържани иракчаните, шофьорът на микробуса и двама мъже, пътуващи с "Пежо"-то, които са съпричастни към случая, уточняват от МВР.

На 1 август 2016 г. районният съд в Момчилград е осъдил пълнолетните иракчани на 3 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 200 лева на човек. Групата от 11 иракчани е предадена на специализирания дом за временно настаняване на чужденци на дирекция „Миграция“ в Любимец. На тримата български граждани са повдигнати обвинения за каналджийство по чл. 280 от НК.

Вчера е приложена спогодбата между България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и иракчаните са предадени на гръцките власти на ГКПП Орменион.

През изминалото денонощие служители на РДГП - Драгоман са задържали 53 чужденци при опит да преминат нелегално българо-сръбската граница.

Граничните полицаи от РДГП – Елхово са предотвратили 11 опита на 150 имигранти да преминат незаконно турско-българската граница.

По-рано днес от МВР съобщиха, че е неутрализирана престъпна група за трафик на хора и предлагане на сексуални услуги. В специализираната полицейска операция, проведена на 10 и 11 август на територията на Варна, са задържани петима участници в групата. Акцията е осъществена под надзора на Специализираната прокуратура и в нея са участвали служители от ГДБОП, съвместно с колегите им от звената за борба с организираната престъпност във Варна и София и от ОДМВР – Варна. Извършени са действия по разследването за неутрализиране на организирана престъпна група, осъществяваща мащабна престъпна дейност, свързана с трафик на хора и предлагане на сексуални услуги чрез обещаване на облаги.

В хода на операцията са проверени четири адреса на територията на к.к. „Златни пясъци“ и гр. Варна, два от тях - клубове, в които се предоставят сексуални услуги, и три автомобила. Иззети са парични суми в големи размери, ценни книжа, тефтери с графици за работа на жертвите, записки и счетоводство, отразяващо заработените от жертвите суми, наркотични вещества за собствена консумация и др.

С полицейска мярка за 24 часа са задържани петима от участниците в организираната престъпна група - Е.Т./43 г./ и Т.Т./45 г./, и двамата криминално проявени и осъждани, В.К./42 г./, М.Т./33 г./ и П.И./41 г./. С постановление от Специализираната прокуратура на Т.Т. и Е.Т. мярката е удължена на 72 часа, а на други двама е постановена „парична гаранция“. В качеството на свидетели са разпитани 14 души, от които пред съдия от Специализиран наказателен съд – седем. Установени са и множество жертви на престъпната група.

Работа по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови