Манолова сезира ДАНС за трафик на деца бежанци

OFFNews 09 август 2016 в 20:43 3025 1

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира ДАНС заради сигнали за трафик на деца бежанци от България. 

От началото на 2016 г. досега през центровете за настаняване на бежанци са преминали 2288 деца. Ако темповете се запазят, техният брой до края на годината ще достигне 4000, което е два пъти повече от преминалите презбежанските лагери деца. 

Това стана ясно от думите на Манолова, която представи резултатите от извършените от нея проверки в центровете. 

Манолова настоява незабавно да се създаде защитено пространство за непридружените деца бежанци, защото те стават жертва на трафик. 

Омбудсманът подчерта, че в момента не се знае какво се случва с огромен процент от тези деца. Сред предположенията са това, че стават жертва на трафик с цел проституция или за органи. 

По думите ѝ процедурата, през която децата минават, след като са задържани на границата, е на ръба на закона, тъй като след това децата са записвани към произволно избран възрастен. 

Тя е категорична, че е необходим регистър на всички деца, регистрирани в центровете, както и необходимост да се информират децата относно процедурата по международна закрила, а също и за рисковете, които крие незаконното минаване на граница.

"Аз установих, срещнах се с деца и разбрах, че те пътуват абсолютно сами. Нямат пари, нямат телефони. Имат някаква имагинерна крайна цел, в която имат някакъв роднина – как ще стигнат дотам, кой ще плати, дали децата няма да платят с извършване на престъпление, с проституция, кражби, трафик, дали част от тях няма да станат донори на органи, дали няма да се радикализират заради тежката ситуация, в която са попаднали, прекосявайки Европа”, каза Манолова. 

При проверката омбудсманът Мая Манолова е получила информация за лица, занимаващи се с каналджийство, която ще бъде подадена към ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови