Въпреки задаващия се Брекзит университетите на Острова са все по-предпочитани от българите

OFFNews 29 септември 2018 в 14:39 2769 0

Снимка БГНЕС

Ръст от 29% на ранните кандидатури за британски университети отчита международният проект „Световно образование“, чието изложение за образование в чужбина се провежда този уикенд в столичния хотел „Маринела“.

От началото на септември, когато се отваря приемът в централизираната система за кандидатстване в Обединеното кралство, са обработени близо 100 заявки. Засилен е интересът към университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Глазгоу, Единбург, университета по изкуствата в Лондон.

Бумът на кандидати за Великобритания още в първия месец на приема се дължи на факта, че британското правителство реши да запази кредитирането на образованието за студентите от ЕС и през първата 2019-2020 академична година след евентуалния Брекзит, коментира Стефка Златева, която е един от координаторите на изложението, цитирана от БГНЕС. Едни от най-предпочитаните специалности остават в сферата на бизнеса, икономиката и психологията, инженерните специалности.

Очаква се таксите за следващата академична година да останат същите. Все още е рано да се каже какви ще са финансовите условия за учениците, които ще завършат образованието си и ще кандидатстват през 2020-а.

С близо 30% повече кандидати спрямо миналата година има и за Германия и Австрия. Освен в София „Световно обрзование" паралелно се провежда във Варна, Пловдив и Бургас. В столицата са изложил щандове над 80 учебни заведения, като предварителна регистрация са направили над 3000 души. Регистрацията продължава и във втория ден на двудневния форум. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови