Външно: Нямаме нови условия към Северна Македония

OFFNews 16 юли 2023 в 12:14 1313 0

Външно

Снимка БГНЕС Архив

Министерството на външните работи.

България няма нови условия към Северна Македония, се заявява в позиция на българското външно министерство.

От ведомството, напомнят че договорите трябва да се изпълняват. В противен случай това нарушава доверието и предвидимостта в отношенията между държавите и предизвиква ответни мерки.

София очаква от Скопие изпълнение на всички поети ангажименти, а не опити за интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното изпълнение, се подчертава в позицията на българското външно министерство.

Също така ведомството напомня, че пътят на Северна Македония към ЕС има ясно разписани параметри и определят като „безотговорно“ нарушаването на трудно постигнатия баланс с тенденциозни интерпретации, които се отклоняват ясните критерии по въпроса. Особено опасни са опитите за манипулативно представяне на вече договорени в компромиса между София и Скопие от миналата година условия като нови искания от страна на България.

Институциите в Северна Македония тепърва трябва да доказват сериозността, с която ще преследват престъпленията от омраза срещу българите в съседната държава, подчертават от външното министерство и дават пример с извършеното престъпление от омраза срещу секретаря на вече закрития български културен клуб в Битоля Християн Пендиков. Първият заподозрян за нападението възпрепятства провеждането на съдебните заседания, а вторият нападател все още не е задържан и успешно се укрива от правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!