В писмо до Красимир Вълчев - родители настояват за допълнителни дати за изпита на седмокласниците

OFFNews 26 април 2020 в 10:25 5903 0

В писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родители на седмокласници, на които предстои явяване на Национални външни оценявания (НВО) по български език и литература, и по математика, настояват за допълнителни дати за оценяването, съобщи БТА.

Така според тях ще се гарантира равен шанс за всички ученици за достъп до качествено образование.

В писмото, което ще бъде изпратено утре до образователния министър, родителите припомнят, че „през изминалите години не в един и два случая деца не са успели да се явят на външните оценявания поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства“.

Родителите твърдят, че през настоящата кампания, предвид пандемията от COVID-19 и динамичната ситуация със заболеваемостта в страната, е твърде вероятно този брой да бъде наистина внушителен и да има много болни или карантинирани седмокласници.

Наличието на една единствена дата за провеждане на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще доведе до обезсмисляне на седемгодишния труд, който децата и техните учители са положили за усвояване на учебния материал, заявяват родителите.

По думите им „обяснението на експертите от МОН до този момент, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование), е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се целенасочено 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат“.

Родителите питат дали МОН би допуснало да има деца с бал 100 точки, само защото тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия.

"НВО в седми клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им", смятат те.

"Абсолютно подкрепяме присъственото провеждането на НВО с оглед продължаване обучението на децата ни в гимназиалния етап, но категорично настояваме в условията на световна пандемия да се обмисли възможността за определяне на допълнителни дати за деца, които по гореспоменатите обективни причини няма да могат да се явят на редовните такива", обясняват родителите на седмокласниците в писмото си до Красимир Вълчев.

И припомнят, че през 2012 г. е имало такъв прецедент, породен от форсмажорни обстоятелства. След силното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата поради притесненията на родителите дали децата им ще бъдат пълноценни, за да се явят на изпити непосредствено след преживяното силно земетресение.

"Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО", посочват родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови