Quantcast

В Бургаско хич ги няма шейховете за луксозните джипове на горското

OFFNews - Бургас Последна промяна на 27 януари 2016 в 18:35 6390 3

Обяснението на държавата, че луксозните джипове за по 200 000 лв., с които някои горски стопанства се оборудваха, са за ловен туризъм, поне за Бургас не се потвърждава.

За изминалата година на територията на ловните стопанства в областта са идвали гости от Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Швеция, Русия и Италия, както и от Иран. Последните обаче са твърде далеч от определението „шейхове“.

Припомняме, че по думите на заместник – министъра на земеделието и храните Георги Костов скъпите джипове, за които горските предприятия пуснаха поръчки, а някои и закупиха, са именно и за шейхове. Луксозните возила трябвало да возят милионерите от летището до ловното стопанство.

Недко Недев, старши експерт в Регионалната дирекция на горите в Бургас, е категоричен, че идващите да ловуват тук не са „високопоставени личности“.

По-скоро са ловци, както български ловци ходят на сафари в Африка, вероятно имат и финансовата възможност да го правят и тук. Не са високопоставени личности. Настанени са по ловните домове в стопанствата, така че не търсят супер луксозни резиденции или нещо друго“, казва Недев.

Гостите от Иран ловуват в Бургаско благороден елен, лопатар и муфлон. Обяснението, че луксозните джипове ще превозват авджиите от летището до ловното поле също не издържа. Недев пояснява, че транспортът се осигурява от частни фирми, които имат сключени договори с ловните стопанства и организират забавлението за чужденците. Той не изключва възможността до ловното поле да се извозват с коли на стопанствата, но смята, че е малко вероятно това да става с луксозни автомобили.

В областта в момента ловуват италианци, които стрелят по бекаси.

Иначе в региона могат да се похвалят и с ловци – медалисти сред известните българи. Актьорът Димитър Рачков, например, има златен медал за отстреляна дива свиня през миналата година. На север, в Несебър, обича да ловува доскорошният лидер на ДПС Лютви Местан. Освен с вълците, с които се бе снимал, Местан е убил и няколко глигана. Малко не му достигнало по точковата система, по която се изчислява трофея, да вземе медал.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2016 в 16:54

Продължават да изсичат нагло и безконтролно буковите гори на Берковския Балкан.Фирмите ,на които са дадени разрешителни за сеч,сами се хвалят ,че секат в пъти повече от разрешеното?!Вековните букови гори вече приличат на ливади, а шефовете на горското "стопанство", които "случайно" не са местни хора,въобще дори не са стъпвали в гората и само гледат да продадат поредното парче от зеленото богатство на България.За тези търговци няма нищо свято,само джипове и финикийски знаци са им в кухите глави!

28.01 2016 в 00:45

Както е известно, тези хора са любители на положителните температури. Кой е луд, точно по това време да ходи на лов !?

27.01 2016 в 18:54

Не е станало ясно. Български шейхове се е имало предвид.