Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове

Владимир Йончев 09 декември 2015 в 12:10 84576 61

Тойота Секвоя
Тойота Секвоя е моделът, който печели обществената поръчка на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян за максималната възможна цена от 198 000 лева.

Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена. 

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. "конкурси" вече са приключили. Във всички печели фирмата "Кале Ауто" - представител на Тойота в родния град на агроминистърката - Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев - съученик на Танева и един от най-близките й приятели от детинство. Ганев е бил избран за общински съветник от БСП през 2007 г., но през 2008 г. е напуснал по свое желание. През 2003 година също се е кандидатирал за общински съветник, но от ВМРО.

В два от трите "конкурса" сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС).

В трите "конкурса" съученикът на министърката е единствен кандидат и - макар че предлага най-високата възможна цена, печели по критерия "най-ниска цена".

Според чл. 39 от Закона за обществените поръчки възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато:

1. е подадена само една оферта, заявление за участие или конкурсен проект;
2. има само едно подходящо заявление за участие или една подходяща оферта;
3. има само един конкурсен проект, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя;

Нито едно от подчинените на министър Танева държавни предприятия не е решило да се възползва от тази възможност.

Никой не е обжалвал процедурата в КЗК.

От документацията на държавните предприятия в Благоевград и Сливен не става ясно какъв е избраният автомобил. От протокола в Смолян обаче личи, че държавното горско предприятие е закупило Тойота Секвоя (Toyota Sequoia). Секвоя е американска модификация, която не се предлага от българските вносители и по принцип рядко се предлага в Европа, заради разминаващите се европейските стандарти характеристики.

В сравнение с европейския си аналог Toyota Land Cruiser 120, Секвоя е по-дълга, по-тежка, харчи с 30% повече и има по-голям резервоар. Именно това изискване - резервоарът да е с обем поне 95 литра, автоматично отстранява всички европейски модификации от надпреварата.

Застраховката "Каско" на такъв автомобил е 8 910 лева през първата година, а в следващите 5 години намалява с по 15%.

Местният данък е 1223 лева годишно и остава такъв през първите 5 години.

Гражданската отговорност е 250 лева годишно.

В четвъртото държавно предприятие (Габрово), което обяви поръчка за скъп джип, победителят ще бъде определен на 22 декември. Освен за луксозен джип там е обявена и процедура за 19 други високопроходими автомобила на единична цена до 45 000 лева. Изискванията са максимално подходящи за Toyota Hilux.

В Благоевград е обявена още една поръчка - за 66 нови високопроходими автомобили на обща стойност 3 036 000 лева. Поръчката също е максимално подходяща за Toyota Hilux, като пак трикът е в големината на резервоара. В първоначалната поръчка пише, че той трябва да е поне 80 литра. След писмо на потенциален кандидат, че в света има само един автомобил, който отговаря на тези условия, ЮЗДП-Благоевград отменя дискриминационното условие, обявявайки го за "техническа грешка". Така обаче се появява възможност да спечели кандидат, различен от желания. Затова на 24 ноември изискванията отново са променени. В тях, пак с обяснението, че е допусната техническа грешка, се дописва, че двигателят може да бъде "не по-малък от 2 400 см3 ; не по-малко от 140 к .с.". С новото ограничение "до 140 конски сили" се отстранява основният конкурент на Тойота Хайлукс - Mitsubishi L200, който е със 136 конски сили.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!