Училище в Ихтиман точи държавната субсидия с „мъртви души“

OFFNews 29 май 2015 в 19:46 7393 3

Учители от Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Ихтиман били принудени да осигуряват определен брой „мъртви души“, за да идват в училището повече пари от държавната субсидия.

За това сигнализират бивши учители в гимназията, които били принуждавани да осигурят по 5 такива дипломи, ако искат да запазят работата си, като присъствието на учениците не било задължително.

За да осигурят необходимия брой дипломи, учителите записвали свои близки и роднини, които отдавна са завършили.

Записах майка ми в 9 клас, профил икономика, и в продължение на 4 години тя се водеше ученик, а през 2014 г. тя се яви на матура и успя да си я вземе без пищови, разказва бившият учител в гимназията Дима Бонева пред bTV.

Професионалната гимназия получава държавна субсидия за всеки записан ученик, като за учениците в профил икономика училището получава по 1384 лева, за тези в профил селско стопанство – 2133, а за тези в профил транспорт – 2225 лева.

Оказва се, че е много трудно да се контролира многократното записване на завършили ученици в гимназията, освен ако няма конкретен сигнал, обясняват от РИО – регион София.

В момента в училището се извършват редица проверки. В това число и по сигнал за това, че учители са били принуждавани да решават матурите и да изпращат отговорите на учениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!