Училище в Ихтиман точи държавната субсидия с „мъртви души“

OFFNews Последна промяна на 29 май 2015 в 19:46 6600 3

Учители от Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Ихтиман били принудени да осигуряват определен брой „мъртви души“, за да идват в училището повече пари от държавната субсидия.

За това сигнализират бивши учители в гимназията, които били принуждавани да осигурят по 5 такива дипломи, ако искат да запазят работата си, като присъствието на учениците не било задължително.

За да осигурят необходимия брой дипломи, учителите записвали свои близки и роднини, които отдавна са завършили.

Записах майка ми в 9 клас, профил икономика, и в продължение на 4 години тя се водеше ученик, а през 2014 г. тя се яви на матура и успя да си я вземе без пищови, разказва бившият учител в гимназията Дима Бонева пред bTV.

Професионалната гимназия получава държавна субсидия за всеки записан ученик, като за учениците в профил икономика училището получава по 1384 лева, за тези в профил селско стопанство – 2133, а за тези в профил транспорт – 2225 лева.

Оказва се, че е много трудно да се контролира многократното записване на завършили ученици в гимназията, освен ако няма конкретен сигнал, обясняват от РИО – регион София.

В момента в училището се извършват редица проверки. В това число и по сигнал за това, че учители са били принуждавани да решават матурите и да изпращат отговорите на учениците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2015 в 11:49

Драги ми офнюзовци! Същото е положението в професионалната гимназия в Девня, която от години се опитват да закрият, но директорката с диплома 3.00 от МЕИ - Варна, Йовка Бачовска намира лоби в МО, включва синдикални лидери,плаща им с деблегиран бюджет и школото, в което уж се учат 80 души, на ден не се посещава и от петима. Така Бачовска си осигурява пари за добра пенсия, а алибито е,че учи хора, изпаднали от системата. Та учениците са роми на по 40-50 години и нагоре, на които се "подарява" диплома срещу заплащане. Учител я уличи, че печата фалшиви дипломи, но нали няма и МВР, всичко се утаи на дъното. Хайде, заровете се и по-далеч от София

30.05 2015 в 22:41

Докато има делегирани бюджети, така ще бъде. А малоумниците от МОН дори не предвиждат премахването им, което можеше да стане много лесно с новия закон.

29.05 2015 в 21:26

Добрутру сватя! Това не е никаква новина. В 90% от селските училища се случва това, а вече и в доста градски. И няма как да е иначе, просто защото другата алтернатива е селските училища да се затворят, което ще е огромен дискомфорт за децата по селата, някои ще трябва да пътуват по 30 и повече километра за да стигнат до училище. А решението е толкова просто - просто да отпаднат делегираните бюджети с малоумното финансиране на калпак. Няма как да очакваме иначе качество, а да не говорим за източване с "мъртви души". Същото важи и за ВУЗ-овете - произвеждат се висшисти на конвейер без изобщо да се гледа качеството на образование. Пълно безумие!