ТУ поиска по-високи такси, три нови специалности тази есен

Александра Маркарян 02 февруари 2012 в 14:06 4428 0

От тази година и матурата по български ще е вход за Техническия университет в София.   Снимка: БГНЕС
От тази година и матурата по български ще е вход за Техническия университет в София. Снимка: БГНЕС

Техническият университет-София ще поиска увеличение на таксите си за обучение. От 610 лева сумата трябва да стане 650 лева, обяви ректорът проф. Марин Христов. Той представи новостите в предстоящата кампания за прием на кандидат-студенти за академичната 2012/2013 година. Таксите не могат да бъдат увеличени еднолично с решение на Академичния съвет на университета. ВУЗ-ът може да предложи новия размер, Министерството на образованието да го внесе в Министерския съвет и, ако министрите одобрят предложението, тези такси да станат факт. Ректорът на ТУ-София поясни, че за отлични студенти ще има отстъпка в таксата.  

Новости

Три нови специалности се откриват тази година. Те са "Инженерна физика", "Мениджмънт на алтернативния туризъм" и "Инженерна логистика". Както OFFNews.bg писа на 3 януари, от тази година се променя и начинът на прием. Вече ще се кандидатства не само с изпит в ТУ, с оценката от матура по математика или с оценка от матурата по физика, но и с оценката от матурата по български език и литература. Коефициентите, с които тези оценки ще се изчисляват за крайното формиране на бала обаче ще са различни - най-голяма тежест ще има оценката от изпита на ТУ, матурата по български ще е с най-нисък коефициент. Как ще се изчислява балът вижте тук.

Изпити

Тази година ще има три предварителни приемни изпита за кандидатите.  Явилите се на повече от един (без значение дали в предварителната или в редовната кампания) участват в класирането с най-високата оценка. Първият предварителен изпит е на 7 април в София. Вторият е на 21 април. Ще се провежда в Стара Загора, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Казанлък, Видин, Враца, Дупница и Разград. Третият предварителен изпит е на 12 май в Хасково, Ямбол, Търговище, Силистра, Монтана, Велико Търново, Сандански, Ловеч, Силистра, Кюстендил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews