Приемни изпити в УНСС всеки месец, кампанията започва днес

Александра Маркарян 04 януари 2012 в 06:00 5174 0

Снимка: УНСС
Снимка: УНСС

Всеки месец Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще провежда кандидат-студентски изпити. Документи за януарската сесия се подават от днес, 4 януари, до 19 януари 2012 година.

Кандидатите подават попълнена регистрационна карта, която могат да изтеглят от тук. Явяват се на Електронен единен приемен изпит. Той се състои от две части. Първата, основна, включва два модула с въпроси по български език и литература (модул 1) и по математика (модул 2). При втората, специализирана, част (модул 3) кандидатът избира между български език и литература, математика, история, география и икономика в зависимост от професионалното направление или поднаправление, за което кандидатства. Кои модули се изискват за конкретните професионални направления може да видите тук.

В рамките на месеца могат да се явят на всеки от петте специализирани модула.

През първата сесия за 2012 година те ще бъдат разпределени за електронния изпит между 23 и 27 януари.

Попълнената регистрационна карта се подава в Центъра за прием на документи в сградата на УНСС. Освен нея са необходими копие и оригинал на личната карта на кандидата, която се показва за сверяване на копието. Предава се и бележка за платената такса за явяване на изпита/изпитите.

Таксата за първи изпит в рамките на една сесия е 50 лева, а за всеки следващ в рамките на същата сесия - 20 лева. Ако кандидатът се явява на повече от една сесия - например през март, май и/или юни, той ще плаща по 50 лева за всеки първи изпит от дадената сесия и по 20 за следващ.

От такса са освободени: - инвалиди с изгубена работоспособност 70 и над 70% (представят решение на ТЕЛК); - военноинвалиди (представят документ за инвалидност); - кръгли сираци (представят акт за реждане и акт за смърт на родителите); - майки с три и повече деца (представят акт за раждане на децата); - близнаци (представят акт за раждане); - лица, отглеждани до пълнолетието си в домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа (представят служебна бележка).

Не се изисква подаване на диплома за завършено средно образование, за да могат учениците, които завършват тази година, да имат възможност да се явят по-рано на изпита и, ако не са доволни от оценката, да имат време да се подготвят по-добре и да се явят отново.

Таксата се превежда по сметка на УНСС в БНБ. По време на изпита личните вещи на всеки кандидат се пазят в индивидуален сейф на входа на залата. Забранено е внасянето в нея на мобилни телефони, пейджъри и други електронни устройства, на калкулатори.

Кандидатите се явяват на изпита в тестовия център на УНСС. В него има 200 компютъра, съответно и толкова кандидати могат едновременно да решават тест.

 На изпита за всеки кандидат се съставя индивидуален тест с определени на случаен принцип въпроси, изтеглени автоматично от централната интранет базирана компютърна система на университета.

Електронният изпит продължава три астрономически часа без почивка между основната и специализираната му част.

Резултатите излизат веднага, след като кандидатът приключи с решаването на теста. Те могат да бъдат изпратени с SMS или да се видят, разлепени на листинги, в самия университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови