Трима са нападателите на секретаря на българския културен клуб в Охрид

OFFNews 21 януари 2023 в 09:13 3188 2

Християн Пендиков

Снимка БГНЕС

Християн Пендиков, секретар на българския културен клуб в Охрид

Трима са нападателите на пребития секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков, съобщи БНТ. Нападението стана в четвъртък около 22:00 часа вечерта пред местен ресторант в Охрид.

23-годишният мъж бил провокиран и обиждан затова, че е българин, но не се включил в спора. След като излязъл извън заведението тримата го нападнали и му нанесли жесток побой.

Някои от нападателите са задържани, но други са обявени за общонационално издирване, твърди БНТ. Според други източници органите на реда в Охрид знаят кои са извършителите, но информация до българските власти, че има задържани - все още няма. 

Християн Пендиков е разпознал двама от тях - хора, които открито са заявявали антибългарската си позиция.

Пендиков и други младежи с българско самосъзнание, които живеят в Република Северна Македония, са получавали заплахи за живота си.

Седем души са подали жалби в полицията по този повод през последните дни, като копие от тези жалби са изпратени до различни европейски институции, заяви Виктор Стоянов от фондация "Македония". По думите му полицията не е взела мерки.

Стоянов разказа по bTV, че Пендиков е с няколко счупени ребра, пукнати прешлени и счупена челюст. В Охрид са му казали да чака за операция вкъщи.

Не е получил в Северна Македония адекватна медицинска помощ, тъй като там от болницата са му казали да си отива вкъщи и да чака ред за операция. Християн ми каза, че е пребит от трима нападатели. Полицията е отказала да дойде на място. Линейка няма и е отишъл да подаде жалба в полицията в РСМ. Имаме информация, че свидетели, които са видели как го пребиват, са извикали полиция, а полицията им казала, че няма да дойде щом е българин и да дойде той сам до полицейското управление, обясни мъжът и добави, че това не е единичен случай, че има мнoго младежи, които са подали жалби за заплахи.

Вчера Християн Пендиков беше транспортиран във ВМА. Очаква се днес да му бъде направена операция на счупената челюст.

Междувременно евродепутатът от ВМРО/ Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на Европейския съюз за нападението срещу активиста. Той настоява за незабавна реакция от страна на европейските институции заради системното нарушаване на човешки права в Македония и прекратяване на преговорите ѝ за членство в Европейския съюз.

Членове и симпатизанти на ВМРО излизат на протест днес през сградата на Европейската комисия в София в защита правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония.

Министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи ще посетят пострадалия в Охрид българин Християн Пендиков, който е настанен за лечение във Военномедицинска академия(ВМА), съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министрите на вътрешните работи на двете държави са се договорили за двустранна среща в най-кратък срок. Заради случая с българина парламентът ще изслуша във вторник външния министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

21.01 2023 в 11:31

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ,ВМЕСТО ДА ПРАВИТЕ КУЛТУРНИ КЛУБОВЕ ОТ КОИТО ФАЙДА НЯМА НИКАКВА,ЕЛАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ И РАБОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ...ЩЕ БЪДЕТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ!!!

ТЕЗИ,КОИТО РЕШАТ ДА ОСТАНАТ ТАМ,МОЖЕТЕ ДА СИ ВЪРНЕТЕ БГ ПАСПОРТИТЕ,ЧЕ С ТЯХ НАПЪЛНИХТЕ ГУШИТЕ НА ОНАЯ СВИНЯ КАРАКАЧАНОВ И ДРУГИ БОЛНИ НАЦИОНАЛИСТИ...

8053

1

DARTH VADER

21.01 2023 в 11:23

ТОЗИ СЛУЧАЙ СЕ ЕКСПЛОАТИРА МНОГО ИНТЕНЗИВНО,ЗА ДА МОЖЕ ДА НАЛЕЕ ГОРИВО В НАЦИОНАЛИЗМА БЪЛГАРСКИ...
СЛАВИ САМО ТЪРСИ ПОВОД ПАК ДА ВЗЕМЕ МИКРОФОНА...

ВСИЧКИ РАЗПРИ МЕЖДУ БЪЛГАРИ И МАКЕДОНЦИ СА ИНСПИРИРАНИ ОТ СССР-2
В МАКЕДОНИЯ НИ МРАЗЯТ И ИМАТ ПЪЛНО ОСНОВАНИЕ-ТАКАВА Е ИСТОРИЯТА,НЕ МОЖЕМ ДА Я ПРОМЕНИМ...

КОЙТО НОСИ МЪЖКО СЪРЦЕ И БЪЛГАРСКО ИМЕ,НЕ САМО ЗАРАДИ БГ ПАСПОРТА...
КОЙТО ГО ТОРМОЗЯТ ТАМ И НЕ СЕ ЧУСТВА В БЕЗОПАСНОСТ-ДА СИ ИДВА В БЪЛГАРИЯ...

И БЕЗ ТОВА НАМАЛЯВАМЕ,МЯСТО ИМА ЗА ВСИЧКИ...

 
X

Да помогнем на украинските деца!