Топ 7 криминални сериали в епоха

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2020 в 08:11 6161 0

Детективите са едни от любимите персонажи на малкия екран. Отнесени „в епоха“ – било то в Англия – като Ендевър Морс, Австралия – като мис Фишър, или Канада – като тоталният фаворит Уилям Мърдок, те стават още по-интересни.

За радост на зрителите вече съществува цял ТВ канал, посветен само на драматични сериали „в епоха“, където специално място заемат криминалните сериали. Не, нямаме предвид безкрайния франчайз „От местопрестъплението“... Също не става дума за иначе култови поредици в ТВ историята като „Убийства в Мидсъмър“ и Мис Марпъл. Имаме предвид съвсем нови продукции от последните години, където обаче сюжетът се случва преди около век – век и половина - във време с недостижим за съвремието ни стил, класа и блясък!

Това е Epic Drama. Ето своеобразна класация, излъчена по усет, IMDB рейтинг и възторжена обратна връзка от зрителите им, на любимите детективи от малкия екран.

КРИМИНАЛНИТЕ СЛУЧАИ НА МЪРДОК

Герой: Уилям Мърдок
Къде/ кога: Торонто, на ръба на 19-ти към 20-ти век
По Epic Drama: всеки делничен ден от 20:30 часа

Актьорът Яник Бисон, много по-известен като детектив Уилям Мърдок, е може би най-разпознаваемото лица на ТВ канал Epic Drama. Роден в Монреал през 1969 г., Яник е в образа на Мърдок от забележителните 13 години в една от най-хитовите канадски ТВ продукции – Murdoch Mysteries. Всъщност Мърдок е един от най-дълголетните ТВ персонажи изобщо.
Действието на сериала се развива в края на 19-ти век в Торонто и във всеки епизод Мърдок и екипът му имат случай за разплитане. Дясната му ръка е д-р Джулия Огдън - в ролята чаровната Хелейн Джой, с която публиката жадно очакваше най-после да се съберат като двойка, което най-сетне се случи в 8-ми сезон (венчавка, дами и господа!) И това съвсем не беше краят.

Настъпи 1903 г. Шокираща смърт доведе до огромна промяна в света на полицейското управление. Мърдок и екипът не се примириха и с ареста на полицай Джордж Крабтри и продължават да решават нерешими загадки и драми - от невъзможен банков обир до заплаха за унищожение на Канада, като през цялото време запазват своето остроумие и изобретателност.

Запазена марка на „Криминалните случаи на Мърдок“ е появата на известни исторически личности. Така в девети сезон се срещаме със самия Уилям Шатнър (уникалният Дени Крейн от сами по себе си култовите „Адвокатите от Бостън“) в ролята на писателя Марк Твен.

Снимки: Epic Drama

ЕНДЕВЪР

Герой: Ендевър Морз
Къде/ кога: Оксфорд и околностите му – 60-те и 70-те години на 20-ти век
По Epic Drama: неделя от 19:00 и понеделник от 22:00 часа

Рейтингът в IMDB на „Ендевър“ е дори по-висок от този на „Криминалните случаи на Мърдок“. Поредицата предхожда като хронология култовия сериал „Инспектор Морз“ от близкото телевизионно минало, който тече между 1987 г. и 2000 г.

През тази година излезе най-новият и засега последен 7-ми сезон на „младият“ Endeavour. Английският актьор Шон Еванс отново е в най-популярния образ от кариерата си като детектив Ендевър Морс. Предвид успеха му и като режисьор при предходния шести сезон, Шон Еванс режисира и първия от трите нови епизода в седми сезон.

С него се завръщат ветеранът Роджър Алъм като Фред Търздей, за да се заемат заедно с нова серия предизвикателни случаи. Екипът допълват отново Антон Лесър (Game Of Thrones) като началник Реджиналд Брайт, Шон Ригби (Gunpowder) като детектив Джим Стрейндж, Джеймс Брадшоу (Close To The Enemy, който дебютира в България също по Epic Drama) като Д-р Макс ДеБрайн. Новата трилогия, заснете в и около Оксфорд, Англия, бележи ново десетилетие и време на промяна за Ендевър и колегите му.

Тук в класацията ни влизат три нови криминални заглавия за по-старо време.

КРЪВ ВЪВ ВИЕНА

Герои: Макс Либерман и Оскар Райнхарт
Къде/ кога: Виена от епохата на Фройд
По Epic Drama: на 27, 28 и 29 октомври, около полунощ

Виена от 1906 г. е сцена на бурно развитие на философия, наука и изкуство, където се сблъскват култури и идеи в градските кафенета и оперни салони.

Създаден от изявения сценарист Стив Томпсън („Шерлок“), „Кръв във Виена“ е базиран на бестселъра на Франк Талис и героите му са:

- Английският актьор Матю Биърд (от The Imitation Game с Бенедект Къмбърбач) е Макс Либерман, студент на известния психоаналитик Зигмунд Фройд.

- Австрийският актьор Юрген Мауер (от сериалите Tatort и Perfume на Netflix) играе Оскар Райнхарт, полицейски инспектор, полу-словак, със силно физическо присъствие, по-скоро човек на действието отколкото на мисълта.
- Познатият като Лорд Варис от Game of Thrones ирландски актьор Конлет Хил е Мендел Либерман, бащата на Макс, който довежда семейството си във Виена в края на 19-ти век.

Минисериалът, сниман изцяло в австрийската столица, проследява Макс Либерман, брилянтен млад англичанин. Когато се запознава с Оскар Райнхарт, разследващ инспектор, който се бори със странен случай, Макс се съгласява да му помогне в серия от необикновени разследвания на убийства.

УМРИ ЗА СНИМКА

Герой: Възпоменателната фотография
Къде/кога: Дъблин, 1880-те
По Epic Drama: Две седмици преди Хелоуин, всеки петък в 22:00

Дъблин 1880 г.: Фотоапаратите поевтиняват и страната се изпълва с фотографски студиа, но замира практиката на „възпоменателната фотография“ - портретна фотография на наскоро починали хора.

Известният възпоменателен фотограф Брок Бленхаргасет се опитва да съживи бизнеса си след инцидент и има нужда от помощта на племенницата си Нанси Викърс и ентусиазирания си нов помощник Конъл Молой. Нещо по-зловещо се включва в играта на фотографията на смъртници, обаче! Убиец може би се възползва от новопоявилия се вкус към друг тип възпоменателна фотография, а именно - снимки на хора в смъртна агония!

Актьорите в главните роли в тази черна комедия са известни както от ТВ, така и от големия екран с участията си в Game of Thrones, "Черното огледало" и "Лутър", както и във филми като "Мери, шотландската кралица" и "Другата Болейн".

Почти по същото време, но в Лондон, се развива действието на другото ново заглавие криминално заглавие в епоха тази есен.

МИС СКАРЛЕТ И ХЕРЦОГЪТ

Герои: Елайза Скарлет и Уилям Уелингтън – Херцогът
Къде/кога: Лондон от епохата на Джак Изкормвача
По Epic Drama: премиерно във вторник от 22:00, повторение петък от 22:45

В ролята на Елайза Скарлет влиза Кейт Филипс, която стана известна с поредица по Epic Drama "Вълци" и след това участва в хитовия сериал "Остри козирки". Познаваме Стюарт Мартин, който играе "херцога", от ролята му в "Джеймстаун".

Действието в „Мис Скарлет и херцогът“ се развива в лондонското общество през 50-те години на 19-ти век, които раждат престъпник като Джак Изкормвача. Надарена с любопитен ум, г-ца Скарлет винаги е била по-склонна да се занимава с детективската агенция на починалия си баща, отколкото да се държи като "истинска" дама, но нищо не може да я подготво за ужасите, с които ще се сблъсква по време на разследванията на убийства.

Заедно със случая на седмицата, ставаме свидетели на отношенията на Елайза с другите герои - инспектор Уилям Уелингтън, известен още като "Херцога", инвеститора Рупърт Паркър и хитрия мошеник Моисей.

Винаги когато се появи ярък женски персонаж със склонност към разследване на престъпления, не можем да не се сетим за знаменитата Мис Фишър!

МИСТЕРИИТЕ НА МИС ФИШЪР

Героиня: Мис Фишър
Кога/къде: 1920-те
По Epic Drama: всеки делничен ден от 18:55 часа

„Мистериите на Мис Фишър“ е сред топ заглавията, белязали старта на Epic Drama.

Еси Дейвис е Мис Фишър – дама, която предпочита да не прекарва следобедите си в бродерия и клюки, а в разплитане на всякакви пъзели. Тя е детективът, промъкващ се по задните улички, в джазклубовете и божествените имения на 1920-те, за да се бори с несправедливостите, въоръжена с пистолета си с перлена дръжка и с острия си като кама ум. Пряк съучастник в приключенията ѝ е инспектор Джак Робинсън, в чиято кожа скача австралиецът Нейтън Пейдж.

Разбира се, че при цялата тази зрителска любов всичко приключи с пълнометрежен филм. В този ред на мисли, в телевизионния дом на епичната драма Epic Drama този ноември очаквайте тв филма An Inspector Calls!

AN INSPECTOR CALLS

Герой: Инспекторът
Кога/къде: 1912, Англия
По Epic Drama: от 21 ноември

Богатият индустриалец Артър Бърлинг и високомерната му жена Сибил, заедно с младия им син Ерик празнуват годежа на дъщеря си Шийла за генерал Крофт, когато неочаквано ги посещава не особено впечатлителният инспектор Гуул (в ролята по Ендевърски симпатичният Дейвид Тюлис, „Жабокът“ от „БСП“ 2), който им съобщава за самоубийството на млада жена на име Ева Смит. Всички твърдят, че нямат представя коя е тя, но инспекторът намира връзка на всеки от тях с гибелта й.

Все още съмняващ се в авторитета му, Артър Бърлинг се обажда в полицията, което е само прелюдия към двойно по-шокиращи разкрития и в крайна сметка разпадът на цялото семейство.

В есен 2020 тези любими герои отново са в ефира на Epic Drama, можете да разчитате на това!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови