Терзиев размисли. Войнишкият паметник в София ще бъде възстановен

Ружа Райчева 09 юли 2024 в 16:53 4515 5

Васил Терзиев, кмет на София

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия.

Терзиев съобщи за решението си по време на заседание на постоянната комисия по култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет (СОС) с думите, че е "мислил много по въпроса" и че е разговарял с различните заинтересовани страни.

На 2 юли столичният кмет съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Заявката му беше, че ще бъде проведен нов конкурс. На 5 юли в СОС имаше извънредно заседание по темата, изпълнено със скандали.

Днес кметът изрази пред СОС своите притеснения по повод възстановяването на мемориала. Според него всякакви разделителни линии по-скоро пречат да се случват добри неща за града.

"Дали е "Патриарха", дали е паметникът, всеки път, когато не зачитаме и не слушаме внимателно определена страна, която не е съгласна с даден проект, и се прави нещо, въпреки техните обосновани възражения, резултатите не са много добри", коментира Васил Терзиев.

Той е на мнение, че започнатият проект за възстановяване на Войнишкия паметник е пълен с дефицити. Според Васил Терзиев е много важно в проекта за паметника да няма разминаване за броя на загиналите.

"Доколкото чух от историци са установени 4100 загинали, ще бъдат изписани имената на около 3000 загинали", уточни той и добави, че така имената на 1000 герои най-вероятно няма да се изпишат по стените на паметника. Терзиев подчерта, че е важно да се пази родовата памет и да се възстанови историческата справедливост.

Васил Терзиев също така има съмнения дали архитектурните предложения на проекта са конструктивно издържани:

"Ако има силен вятър или земетресение, дали тези стени биха били достатъчно устойчиви да не претърпят конструктивни промени и да не паднат."

  Ружа Райчева

  Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews през април 2021 г.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  705

  5

  Деспин Митрев

  09.07 2024 в 22:39

  Как така земетресение или вятър ще ги събори - да не се проектират и изпълняват от калинки? Строителните норми не важат ли за общинските строежи? Нещо не разбрах притеснението му. И да не се качва на самолет ако е толко притеснителен :)

  110

  4

  Merc

  09.07 2024 в 19:32

  Васко Ушето няма как да изневери на червеното си ДНК.

  -2674

  3

  Владè

  09.07 2024 в 18:04

  Васко гения и той като парламенрарист на " безличие" . Гнеска туй , утре онуй. Комонис. Далавяра.

  100

  2

  демотиватор

  09.07 2024 в 18:03

  "...с думите, че е "мислил много по въпроса..."

  Браво- най-сетне почна и да мисли- първата стъпка по правия път, ура! (ジ)

  145

  1

  Джендо Джедев

  09.07 2024 в 17:05

  Нищо не разбрах. Проектът продългава така, както е в момента ли?
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството