Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Теоретично е възможно у нас да има торнадо като в Чехия, но учените не го очакват

OFFNews 26 юни 2021 в 11:44 3135 0

Снимка Getty images

Последствията от торнадото преминало със скорост на вятъра между 267 и 322 км/ч. през Южна Моравия в Чехия

„Теоретично е възможно да има торнадо подобно на това в Чехия и у нас, но не го очаквам. Чак с такава мощност, това е едно от най-мощните“, каза пред бТВ д-р Лилия Бочева от Национален институт по метеорология и хидрология за промените в климата към БАН за торнадото, което опустоши няколко населени места в Чехия.

Тя обясни, че торнадото разрушава само по пътя си, но страничните ветрове и летящите отломки са тези, които са причинили най-големи щети в Чехия. „Торнадото винаги е придружено с много мощни бури, със силна градушка и дъждове“, каза тя. Според Бочева този природен феномен се среща по-често в Средна Европа. У нас се образуват средно едно или две на годишна база.

Само преди два дни мощно торнадо премина със скорост на вятъра между 267 и 322 км/ч. през Южна Моравия в Чехия, 24 юни. Опустошени са седем населени места. Къщи са изравнени със земята, коли са преобърнати, дървета са изкоренени. Повече от 100 000 домове остават без ток. Има загинали и над 200 ранени.

Торнадото е мощна въздушна спирала, от облаците до земята. Явлението е най-характерно за летните месеци. Наблюдава се във всички континети, с изключения на Антрактида. Повечето торнада са тихи, но някои предизвикват огромни щети. Затова е въведена и скала, по която се измерва стихията. В Европа, по правило, са в пъти по-слаби от тези в Америка. Но най-много и най-силни са в САЩ - над 1000 всяка година. През 1952 г., там се появява и терминът Алея на торнадата. Ядрото ѝ обхваща Северен Тексас, Оклахома, Канзас и Небраска.

В САЩ информация за първото и най-опустошително торнадо е през 1917 г., при което загиват 383 души. Значително по-малко, от жертвите на най-голямото торнадо в Азия - през 1989 година в Бангладеш загиват най-малко 1300 души. Това е найсмъртоносното торнадо в световната история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови