Тенденции в цените на имотите през 2021 г.

OFFNews 04 август 2021 в 16:01 4569 0

Да притежавате жилище е инвестиция, към която много хора се стремят. В сравнение с плащането на месечен наем, наличието на собствено жилище е много по-сигурно. Последните няколко години и пандемията, на която станахме свидетели, наложи много промени във всяка област на живота ни. Пазарът на недвижими имоти е една от тези области.

Ако искате да се сдобиете с ново жилище...

Ако сте започнали да преглеждате обяви за имоти...

Ако искате да разберете какво се случва с пазара на имоти в България в момента...

В следващите редове ще разгледаме всички аспекти и тенденции, които касаят купуването на нови имоти, както и някои съвети за покупка на жилище.

Цени на имотите в София през 2021г.

По време на криза, много от нещата, които сме виждали по определен начин, могат да бъдат променени. Едно такова нещо е начинът, по който гледаме на това да притежаваме собствено жилище.

През последните 2 години хората започнаха да разбират, че да инвестират парите си в недвижими имоти е най-сигурният начин да запазят спестяванията си. Купуването на имот за собствено жилище или с инвестиционна цел се превърна в нещо, към което повечето хора се стремят.

Разбира се, най-търсените имоти са в столицата, където цените на квадратен метър бавно но сигурно продължават да се увеличават. Към юли 2021г средните цени на имотите в София са между 920 и 950 евро на квадратен метър. Не се очаква спад на цените на имотите.

Пазарът на имоти в страната

Освен отбелязания ръст на цените на имотите в София, търсенето в страната е концентрирано в по-големите градове като най-желани са районите с ново строителство. Това води до непрекъснатия ръст в цените на имотите в цялата страна.
Ако обаче не искате да живеете сред динамиката на големия град, добре е да знаете, че търсенето на имоти е високо и в селата около големите градове, край морето и в планината.

Това постоянно търсене и ръст в цените нарежда страната ни на 29-то място по ръст в цените на имотите според индекса на известна консултантска компания. Компанията отбелязва ръст в цените на имотите в България от 4.8% през последните 3 месеца на 2020г, което ни връща в топ 30 в класацията.

Ако трябва да говорим за прогноза за цените на имотите през 2021г, то се очаква те да продължат да нарастват с бавни, но сигурни темпове. А на въпроса: „Ще падат ли цените на имотите през 2022г?“ отговорът по-скоро би бил НЕ. Всъщност, именно тогава се очаква пазарът да се възстанови след кризата и да бъдем свидетели на истински бум в търсенето на недвижими имоти.

Кои са купувачите на жилища през 2021г.

Щом стане въпрос за хората, които купуват жилища през последните 2 години, тук отново можем да говорим за някои промени.

Най-често, купувачите на жилища имат стабилни доходи, и са такива, които искат да се преместят от по-малък в по-голям дом и обратно. Интересното е, че голяма част от купувачите финансират сами покупката си като продават стар имот. Въпреки промените в условията за ипотечни кредити и ниските лихвени проценти, които банките предлагат в момента, голяма част от хората предпочитат да предоставят по-голям дял самоучастие , от преди.

Друга интересна подробност е, че почти 40% хората купуват жилище с цел инвестиция и 60% търсят своя нов дом.

Какво трябва да знаем при покупка на жилище

  • Ако търсите своя нов дом, имате нужда от по-голямо жилище или искате да инвестирате парите си в апартамент, който да отдавате под наем с инвестиционна цел, ето някои неща, на които да обърнете внимание:
  • Най-търсените имоти са онези, които имат 2 или 3 спални. Така ще осигурите достатъчно пространство за живот на цялото си семейство;
  • Районите с най-желани имоти са онези в близост до удобен транспорт и места за спорт и разходки;
  • Когато става въпрос за функционалност, най-добрите имоти са онези, в които може да се обособи допълнително място за работа, тъй като голяма част от хората работят онлайн и имат нужда от място, на което да се усамотят, за да вършат работата си.

Ако имате заделени средства за самоучастие, но въпреки това решите, че е добре да потърсите помощ от банката. С помощта на Калкулатор за потребителски и жилищни кредити ще може лесно и бързо да сравните условията на различните банки за сумите, от които се нуждаете.

Източник: Izbiram.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!