Цацаров: Няма данни за саботаж при взрива в Горни Лом

Offnews 09 октомври 2014 в 09:59 3110 3

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга казаното от собственика на завода за боеприпаси "Миджур", че взривовете от миналата седмица, при които загинаха 15 души, са причинени умишлено.

Работим интензивно по всички версии. Категорично обаче няма данни за саботаж, каза обвинител номер едно като отказа повече подробности по разследването.

В сряда собственикът на завода в Горни Лом Валери Митков обяви, че неговото лично убеждение е, че случилото се е в резултат на саботаж.

„Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество", посочи той. 

Работници от завода обаче са категорични, че няма как взривовете да са в резултат на външна намеса в предприятието.

Лично Цацаров оглави лично разследването на инцидента, при който загинаха 15 души. По негово разпореждане беше формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба (НСлС). Разследващите вече иззеха документи от офиси на фирмата собственик на цеха в Горни Лом. 

Двете основни версии, по които работи държавното обвинение са неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества

Към момента е ясно, че в деня на взрива в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 8 юли 2008 година, като действието му е било продължено с анекс от 31 юли 2013 година. До тази дата са били приети над 600 000 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още над 900 000 мини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша