Правителството отпусна 150 хил. лв. за близките на загиналите в Горни Лом

OFFNews 08 октомври 2014 в 12:51 1563 0

Христо Иванов

Правителството отпусна 150 хил. лв. помощ за близките на загиналите при взрива на фабриката за производство и утилизация на боеприпаси в Горни Лом.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов съобщи след днешното заседание на Министерски съвет, че правосъдното министерство работи усилено за максимално бързо издаване на смъртните актове на загиналите, както и всички други необходими документи, за да могат близките да получат бързо всички предвидени помощи.

„Въпреки че отсъстват условията за издаване на смъртен акт, работим да се преодолеят всички пречки”, каза още Христо Иванов.

Днес правителството взе решение за промени в устройствения правилник на агенцията, отговаряща за държавния резерв. Промените се правят, за да се улесни отпускането на помощи от резерва в случаи на природни бедствия или аварии, какъвто е случаят с Горни Лом. Новите правила ще позволяват в рамките на до два дни от резерва да могат да се раздават необходимите помощи за пострадали при бедствия, без за това да се чака санкцията на Министерски съвет. Промените предвиждат последващ контрол на агенцията за държавния резерв. В тази връзка се засилват и правомощията на инспектората към агенцията.

Действащият към момента режим не е позволил от резерва да бъдат отпуснати помощи за близките на пострадалите при Горни Лом. Причината е, че сега действащите разпоредби изискват съответната община да е обявила бедствено положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови