Световен ден на кръводарителя

OFFNews 14 юни 2014 в 08:39 4010 1

Днес е Международният ден на кръводарителя, който се чества всяка година на 14 юни по инициатива на Световната здравна организация.

Тази година Световният ден на кръводарителя е посветен на майките и родилките, а  мотото му е  "Дарете живот за тези, които даряват живот".

По повод Международния ден на кръводарителя Националният център по трансфузионна хематология ще набира кръводарители днес и утре, а Българският червен кръст ще отбележи деня с традиционен празник, който ще се състои от 11.00 часа в аулата на Националния център по трансфузионна хематология. 

Десет дългогодишни доброволни кръводарители, чиято кръв е спасила живота на много хора, ще бъдат удостоени с почетен плакет по време на празника.

Те са избрани от комисия, в която участват представители на БЧК и НЦТХ, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.

По повод днешния ден от Българска организация за доброволно кръводаряване отчитат, че повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв, а страната ни е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови