Светият синод против автобусите пред Св. Александър Невски

OFFNews 13 септември 2017 в 10:19 2167 0

Светият синод подкрепя премахването на автогарата на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“. 

Идеята лансира общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ инж. Симеон Славчев, който получи десетки сигнали от граждани в края на юли т. г. Вчера той бе поканен на среща с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Председател на Църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“. В продължилия повече от час разговор стана ясно, че Синодът отдавна иска премахването, но досега няма никакъв резултат. 

Първоначално автобусите, за провинцията и чужбина спирали на южната страна, с гръб към катедралата. Димът от работещите двигатели полепвал по сградата и ставала черна. Също така това правело невъзможно отварянето на прозорците, защото всичко влизало в църквата, а и вредните газове се дишат от туристите, разказа епископ Герасим. Предшественикът му дядо Тихон изпратил писмо до общината и така преместили „автогарата“ на сегашното й място.

„Има определени 5 места, а те стават 10 – 15 и стигат до 18 рейса. Целият площад е с куфари и определено става голяма цигания. Случвало ми се е по 20 минути да не мога да измина 30 метра и да стигна до сградата на Светия синод, защото площадът е пълен с автобуси и с куфари. Още повече, че тези автобуси възпрепятстват и достъпа до самия храм-паметник „Св. Александър Невски“ и туристите не могат да си направят снимки“, сподели главният секретар Герасим.

Той е категоричен, че мястото на автогарата не е на площада пред катедралния храм. Епископ Герасим смята, че както във всички европейски столици зоната трябва да е пешеходна, за да могат туристите спокойно и необезпокоявани от автобуси и коли да разгледат най-големия православен храм на Балканите.

Общинският съветник Славчев направи онлайн допитване на собствения си сайт и потърси мнението на софиянци. Анкетата показа, че над 83% са против автогарата и искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки. Той внесе и официално питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, кога и кой е разрешил паркирането на автобуси. Питането влезе в Дневния ред на сесията на СОС, която ще се проведе на 14 септември т.г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови