Стотици се хванаха на българско хоро на централния площад в Брюксел

OFFNews 22 април 2018 в 21:11 3910 0

Стотици се включиха в традиционното българско хоро на централния площад в Брюксел.

То продължи повече от пет часа. В концерта участваха над 100 изпълнители от различни краища на България.

Традицията беше поставена преди шест години от тогавашния еврокомисар Кристалина Георгиева. За втора поредна година събитието е организирано от българския евродепутат Ева Майдел.

„Вече 11 години като членове на ЕС допринасяме за културното многообразие на Европа. Ние сме достойни европейци, имаме какво да покажем, има с какво да се гордеем. На този фон виждаме и усещаме участието на Балканите с нас като една пълноправна и пълноценна част на Европа. Защото културата, традициите са това, което ни е свързвало в годините. Вярвам, че това ще допринесе Европа да бъде единна, да бъде по-силна за нашите деца, за това, което искаме да изградим за тях“ , каза министъра на българското председателство Лиляна Павлова на Гран Плас. 

Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала „Балкан Трафик“, който се провежда в Брюксел в момента и е най-значимият форум за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да популяризира Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 г. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови