Стартира новата кампания за Националната награда за благородство и доблест

OFFNews 01 ноември 2018 в 14:12 1996 0

Националната младежка награда за проявени благородство и доблест стартира новата си кампания по случай Деня на народните будители.

През 2019 година с нея ще бъдат отличени момчета и момичета от цяла България на възраст до 20 години, които възраждат забравени ценности като смелост, справедливост, щедрост, благородство, вяра, родолюбие, и са новите будители на България.

Инициативата ще обхване деца от всички градове на страната, като номинациите ще бъдат направени от представители на местната власт и на бизнеса, от общественици, неправителствени организации и доставчици на социални услуги.

Ще бъдат оценявани проекти в сферата на културата, образованието, социалната интеграция, проблемите на различните, спорта, социални грижи и здравеопазването. Лауреатите на наградата ще станат известни през юни и ще бъдат подкрепени от известни публични личности.

Националната награда за благородство и доблест беше връчена за пръв път през юни 2018 година. След прецизна селекция измежду повече от сто деца от цяла България бяха отличени шест момчета и 14 момичета, които дават нов живот на рицарските ценности и имат дързостта да бъдат различни.

Те организират детски фестивали, благотворителни базари и концерти, грижат се за онкоболни деца и възрастни, помагат на връстници от социални центрове и разработват мобилни приложения. Те са милосърдни, добри, честни, с гражданска отговорност и доблест, и са истинските герои на нашето време. И макар че са деца, лауреатите са вдъхновяващ пример за всички и променят света около себе си.

Националната младежка награда за проявени благородство и доблест беше създадена преди две години от Фондация „Фехтовална академия Васил Етрополски“, Държавната агенция за закрила на детето Малтийски орден – България, Фондация „Българска памет – братя Диневи, Офелия Кънева, Янко Кръндаров и Васил Етрополски.

Сред съмишлениците на инициативата са Цар Симеон II, който беше домакин на първото връчване на наградата, както и известни телевизионни водещи и публични лица. Идеята за учредяването й е на приятелите на фехтовката от фехтовална академия „Васил Етрополски“, вдъхновени от младите рицари на академията, които тренират усилено и едновременно с това преобразяват живота със своята смелост, справедливост, щедрост, благородство и вяра.

Новата кампания за Националната младежка награда за проявени благородство и доблест стартира в Деня на народните будители, за да открие дръзновението на първите наградени у още много деца и младежи. Примерът на тези забележителни момчета и момичета ще насърчи добротворчеството у всички, ще даде глас на доброто и ще предаде ентусиазма им на още много съмишленици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови